Naslovna    Vesti    Takmičenja    Nove odluke FIS o superkombinaciji i City Eventu
12

okt

2012

Nove odluke FIS o superkombinaciji i City Eventu

Na sastanku u Cirihu usvojen kalendar takmičenja kao i detalji vezani za superkombinaciju i City Event.

Tehnički odbor FIS za alpsko skijanje na sastancima u Cirihu fokusirao se na konačno usvajanje takmičarskog kalendara za predstojeću sezonu. Vezano za to, dve glavne teme razgovora odnosile su se na pozicioniranje superkombinacije i discipline City Event u Svetskom kupu. FIS organi odlučivanja na svim nivoima su izrazili podršku reafirmaciji superkombinacije kao ekskluzvnog dešavanja u Svetskom kupu sa prosečno dva takmičenja u obe konkurencije – ženskoj i muškoj.

U sezoni koja je pred nama ostaje klasična kombinacija u Kitzbuhelu (sabiraju se rezultati iz subotnjeg supusta i nedeljnog slaloma). Međutim, razmatra se mogućnost da se od sezone 2013/14 u Kitzbuhelu vozi superkombinacija, kombinovanjem superveleslaloma (koji je na programu u petak) sa noćnim slalomom istog dana. Superkombinacija za skijaše u sezoni 2012/13 biće održana u Wengenu, dok će se devojke u ovoj disciplini takmičiti na top dešavanjima u St. Moritzu i Meribelu. Znači kako sad stvari stoje, od sezone 2013/14 u muškoj konkurenciji kalendar Svetskog kupa će sadržati samo dve trke superkombinacije u Kitzbuhelu i Wengenu.

Što se tiče City Eventa, Odbor je Savetu FIS predložio promenu u rangiranju 16 takmičara (muškaraca i žena), koje bi se baziralo na listi za slalom (oni koji su rangirani od prvog do dvanaestog mesta), plus prva četiri takmičara ukupne liste Svetskog kupa. Zemlja domaćin City Eventa imaće pravo na dve specijalne pozivnice, ukoliko nema takmičere koji su se kvalifikovali po plasmanu.

Takođe, u svetlu pravila vezanih za novu opremu, pojašnjene su tri tačke koje služe kao osnova meranja efektivnog radijusa skije, i to je jednoglasno prihvaćeno. Merenje se odnosi na neizobličeni i kontinuirano zakrivljeni radijus, bez ikakvih prekretnica između dve merne tačke koje se nalaze na vrhu i repu skije.

Konačno, besplatan pristup internetu biće omogućen takmičarima, članovima njihovih timova i serviserima. Ta novina je uneta u pravila Svetskog kupa. Organizatori trka moraće da obezbede ovu mogućnost.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar