Naslovna    Vesti    Takmičenja    Moskva, paralel SL (ž, m): Najava trke
29

jan

2013

Moskva, paralel SL (ž, m): Najava trke

Glavni grad Rusije večeras je domaćin drugog paralel slaloma sezone.

Ideja da se skijanje odvede u velike gradove kako bi što veći broj ljubitelja zimskih sportova mogao da uživa u takmičenjima Svetskog kupa zapravo je potekla od Skijaške federacije Rusije. Prvi paralel slalom, koji je dobio naziv „City event“ održan je u Moskvi 2. januara 2009, a večeras na stazi kod Izložbenog centra ipak neće biti ceo slalomski krem, jer su mnogi otkazali učešće, što zbog povreda, što iz drugih razloga. Prvi startovi zakazani su za 17:00h.

Staza zaista izgleda spektakularno, dugačka je oko 200, a široka 20 metara, a i ove godine se očekuje veliki broj navijača. Neki kažu da bi ih moglo biti čak 200.000, što je samo dokaz da je „City event“ pun pogodak. 21. februara prošle godine u Moskvi je prvi put održan paralel slalom, ne samo kao svojevrsna atrakcija, već kao zvanično takmičenje u okviru Svetskog kupa koje donosi značajne bodove u slalomu.

Na predhodno održanom "City eventu" u Moskvi iznenađujuću pobedu odneo je mladi Francuz Alexis Pinturault, koji je tada u finalu bio brži od Felixa Neureuthera. Nemac je bio najbolji u Minhenu pre dvadesetak dana, tako da možemo očekivati sjajnu borbu i ovoga puta. Naravno, sjajni Marcel Hirscher, Ivica Kostelić, Andre Myhrer...takođe spadaju u grupu favorita. Zbog kratke staze i najmanja greška može da donese poraz.

Julia Mancuso je iznenadila sve trijumfom u glavnom gradu Rusije 2012, malo ko je očekivao da će baš ona izdržati do samog kraja, ali zato je paralal slalom tako uzbudljivo takmičenje. Veronika Velez Zuzulova je nedavno u Minhenu slavila pobedu i uknjižila novih 100 bodova, pa i ovoga outa gaji velike ambicije, baš kao i Mikaela Shiffrin, Tina Maze...da bi i domaći navijači imali koga da podržavaju, specijelne pozivnice dobili su Anna Sorokina i Alexander Khoroshilov.

1/8 finala  -žene:

Tina Maze SLO - Anna Sorokina RUS

Wendy Holdener SUI - Christina Geiger GER

Tanja Poutiainen FIN - Nicole Hosp AUT

Veronika Velez Zuzulova SVK - Alexandra Daum AUT

Frida Hansdotter SWE - Carmen Thalmann AUT

Maria Pietilae-Holmner SWE - Lena Duerr GER

Michaela Kirchgasser AUT - Bernadette Schild AUT

Mikaela Shiffrin USA - Brittany Phelan CAN


1/8 finala – muškarci:

Marcel Hirscher AUT - Truls Johansen NOR

Jens Byggmark SWE - Reinfried Herbst AUT

Manfred Moelgg ITA - David Chodounsky USA

Ivica Kostelic CRO - Alexander Khoroshilov RUS

Andre Myhrer SWE - Leif Kristian Haugen NOR

Fritz Dopfer GER - Wolfgang Hörl AUT

Stefano Gross ITA - Jean-Baptiste Grange FRA

Felix Neureuther GER - Manuel Feller AUT

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar