Naslovna    Vesti    Takmičenja    Pet godina posle gubitka noge postao svetski šampion
05

mar

2013

Pet godina posle gubitka noge postao svetski šampion

Austrijski skijaš Matthias Lanzinger, kome je 2008. amputirana potkolenica, vratio se na stazu i osvojio zlato na SP za osobe s invaliditetom.

Pet godina od kada je posle teškog pada u Kvitfjellu izgubio nogu, Austrijanac Matthias Lanzinger je na Svetskom prvenstvu u skijanju za osobe s invaliditetom u La Molini osvojio tri medalje, od toga jedno zlato. 

Nekadašnja nada austrijskog skijanja vratio se ovom sportu pre dve godine i za kratko vreme postao jedan od najboljih takmičara. Posle srebra u superveleslalomu, bronze u spustu, Matthias se u Španiji domogao zlata u superkombinaciji.

- Za mene je to nešto neverovatno. Nisam se dobro osećao jer sam danima bio bolestan, ali sam se tog jutra probudio i rekao sebi da moram da se pojavim na startu. Ispunio mi se san - kaže ovaj sjajni sportista i dodaje da je žestoko trenirao:

- Dao sam sve što imam za skijanje. Znam da je vrlo teško takmičiti se na ovom nivou. U poslednje dve godina radio sam svakog dana kako bih doživeo ovo.

Matthias Lanzinger je 2. marta 2008. doživeo strašan pad vozeći superveleslalom u okviru Svetskog kupa u Kvitfjellu. Vez na njegovoj levoj skiji nije odregovao kako treba, nije se otvorio, i on je pretrpeo otvoreni prelom potkolenice. Posle tri operacije situacija sa krvotokom se iskomplikovala i lekari su bili prinuđeni da mu amputiraju potkolenicu jer je, kako su tada rekli, sportista bio u životnoj opasnosti. Međutim, 2010. norveški advokati otkrili su da Matthiasu nije pružana adekvatna lekarska pomoć.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar