Naslovna    Vesti    Takmičenja    Nevena Ignjatović na pripremama na Kopaoniku
05

avg

2013

Nevena Ignjatović na pripremama na Kopaoniku

Nevena Ignjatović doputovala na Kopaonik gde će tokom ove nedelje raditi na fizičkoj spremi.

Nevena Ignjatović, najbolja srpska skijašica, već nekoliko dana boravi na Kopaoniku gde sa svojim timom obavlja kondicione pripreme pred novu skijašku sezonu. Pred njom je takmičarska godina puna izazova u kojoj je očekuje veliki broj trka u Svetskom i Evropa kupu, kao i nastup na ZOI u Sočiju i Univerzijadi.

Nevena je deo letnjih skijaških treninga odradila na austrijskim glečerima, a trenutno je u fazi kondicionih priprema na Kopaoniku gde će provesti sedam dana . Mlada Kragujevčanka i njen tim složni su u zaključku da je Kopaonik idealna baza za kondicione pripreme skijaša tokom leta jer ima odgovarajuću nadmorsku visinu, povoljnu klimu i pruža mogućnost za raznovrsne treninge.

MK Mountain Resort i JP Skijališta Srbije, čiji je Nevena zvanični promoter od nedavno, omogućili su najboljoj srpskoj skijašici maksimalne uslove za trening i opuštanje, uključujući vrhunski smeštaj u hotelu Grand,  teretanu, bazen i druge sportske sadržaje koje ovaj objekat pruža, kao i korišćenje raznovrsne infrastrukture skijališta.

Faza letnjih kondicionih treninga je izuzetno važna za pripremu skijaša jer kasnije, tokom sezone, nema mnogo vremena za rad na fizičkoj spremi. Nevena će na Kopaoniku posebno raditi na snazi, izdržljivosti i ravnoteži, a njeni treninzi će između ostalog uključivati dosta trčanja, vožnje bicikla i rada u teretani.

Na Kopaoniku zajedno sa Nevenom boravi njen kompletan tim koji čine vođa tima Todor Ignjatović, glavni trener Miha Malus, pomoćni trener  brze discipline - serviser Anja Kalan i pomoćni trener - serviser Nemanja Ignjatović. Treneri Miha Malus i Anja Kalan već šest godina sarađuju sa Skijaškim Savezom Srbije. Malus je u početku radio sa Jelenom Lolović, dok je Kalanova trenirala sa Nevenom. Kada je Jelena Lolović okončala takmičarsku karijeru, dvoje trenera su se zajednički posvetili radu sa Nevenom Ignjatović.

Nevenini domaćini, MK Mountain Resort i JP Skijališta Srbije, organizovali su tokom proteklog vikenda druženje za novinare koji su na licu mesta mogli da popričaju sa skijašicom i njenim timom, informišu se o dosadašnjem toku priprema, utiscima o boravku na Kopaoniku i planovima za predstojeću sezonu.

Kako ocenjujete dosadašnji tok priprema?

Miha Malus: Za sada smo zadovoljni, sve ide sve po planu i Nevena je zdrava što je najvažnije.

Nevena Ignjatović: Jako sam puno trenirala, posebno fizički deo, tako da se nadam da ću biti kao Rambo ove sezone J Posle svake faze skijaških treninga sam radila na kondiciji u Sloveniji, sama sam radila na fizičkoj spremi tri nedelje i evo sada odrađujemo još jedan blok kondicionih priprema. Zadovoljna sam, mislim da sam na dobrom putu, imam još jedno mesec dana aktivnih treninga, a zatim taj deo priprema počinje da se smanjuje jer kreću treninzi na snegu.

Kako izgledaju kondicioni treninzi tokom leta?

Miha Malus: Kreće se sa nekim osnovnim, laganim vežbama snage i sve se radi laganije i sporije jer su nakon duge sezone ispražnjene baterije, pa je potrebno malo vremena da se telo ponovo navikne na veća opterećenja. Onda se kreće sa jačim vežbama snage, a radimo i na brzini, izdržljivosti i ravnoteži. Ima dosta trčanja, vožnje bicikla i rada u teretani.

Kako vam se dopada Kopaonik i kako ste zadovoljni uslovima za trening?

Miha Malus: Odlična je planina, nadmorska visina nam odgovara, nije previsoko da bi bilo teško trenirati, a sa druge strane klima je dobra i nije vruće. Uslovi koje su nam obezbedili MK Mountain Resort i Skijališta Srbije su odlični, imamo sve što nam je potrebno za kvalitetan trening i izašli su nam u susret za sve što smo im tražili. Voleo bih da dođemo ovde i zimi na trening , iako je to malo komplikovano jer se sva takmičenja dešavaju negde severno od Slovenije, pa je teško vraćati se ovde u jeku sezone.

Nevena Ignjatović: Obožavam Kopaonik i zimi I leti. Imam odlične uslove za vožnju bicikla i trčanje, odličnu teretanu i sportsku halu. Smešteni smo u sjajnom hotelu, najboljem na Kopaoniku i jednom od najboljih u Srbiji. Stvarno imam na raspolaganju sve što mi je potrebno.  Prezadovoljna sam uslovima i saradnjom sa MK Mountain Resort i JP SKijališta Srbije, svi se trude da mi izađu u susret i obezbede sve što mi treba, a ja se nadam da ću opravdati njihova očekivanja na najbolji mogući način.

Plan priprema u narednom periodu?

Miha Malus: Na Kopaoniku ćemo boraviti do 8. avgusta, zatim će Nevena malo sama raditi kod kuće, a krajem meseca krećemo sa skijaškim treninzima u švajcarskom Saas - Fee-u.

Ambicije u predstojećoj sezoni?

Miha Malus: Ambicije su nam uvek da kada Nevena vozi neku trku Svetskog kupa uđe u prvih trideset. Nadamo se i dobrom rezultatu u Evropa kupu, kao i na Olimpijskim Igrama na kojima će imati dobre šanse jer konkurencija nije tako jaka kao u Svetskom i Evropa kupu.Bitno je da Nevena odskija najbolje što zna, a šta će drugi uraditi, to ne zavisi od nje.

Nevena Ignjatović: Top trideset u trkama Svetskog kupa, nadam se da ću barem jednom uspeti da se plasiram u drugu vožnju. Svesna sam da mogu i više od toga, ali ne želim da se opterećujem, hoću da se što bolje spremim i da skijam dobro na trkama i treninzima. Nadam se malo boljem ulasku u novu sezonu u odnosu na prethodnu. Važni su mi Evropa Kup i naravno, Olimpijske Igre. U Sočiju je realno da bih mogla da budem u prvih trideset, a ako to uspem i odradim dobru prvu vožnju, u drugoj je sve moguće i možda bih mogla da se plasiram između 20. i 30. mesta.

Plan trka i takmičenja u narednoj sezoni?

Miha Malus: Nevena će početi takmičarsku sezonu u Finskoj u novembru, nastupima na trkama Svetskog i Evropa Kupa. Tu je i Univerzijada i naravno ZOI u Sočiju. Trudićemo se da vozi što više slalomskih trka u Svetskom kupu, a za veleslalom ćemo videti u kakvoj će formi  biti i kako se stvari budu odvijale. Eventualni nastupi u superveleslalomu zavisiće od mogućnosti da teniramo tu disciplinu

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar