Naslovna    Vesti    Takmičenja    Ski savez Srbije: Nevenin program je nerealan
16

okt

2013

Ski savez Srbije: Nevenin program je nerealan

Predsednik Dimitrije Paunović rekao da Savez nije u mogućnosti da ispoštuje zahteve naše najbolje skijašice i obećao hitno donošenje novih pravilnika.

Povodom nedavnih kritika iznetih u javnosti u vezi sa neispunjavanjem finansijskih obaveza prema timu Nevene Ignjatović, kao i ostalim srpskim reprezentativcima, zbog čega su ugrožene pripreme za Zimske olimpijske igre u Sochiju, ali i redovna takmičenja, konačno se oglasio i Dimitrije Paunović, predsednik Skijaškog saveza Srbije.

Problem je, kako je naglašeno, što je program koji je stigao od tima naše najbolje skijašice isuviše nerealan, pa Savez nije u mogućnosti da ga ispuni. On je Neveninom timu zamerio jer nije obavestio Savez o ugovorima koje je najbolja srpska skijašica nedavno potpisala sa JP Skijališta Srbije i MK Mountain Resort.

Takođe, u Savezu kažu da potraživanja za pripreme i za takmičenja Ignjatovićke do kraja godine iznose 22.270 evra, a za njene trenere još 24.000 za period maj-decembar 2013. godine. Međutim, Skijaški savez Srbije nakon isteka Ugovora krajem aprila tekuće godine više nema nikakve obaveze prema trenerima.

- Mi ćemo izmiriti obaveze prema trenerima do aprila, međutim, posle toga s njima nemamo potpisan ugovor. To je veliki novac, ne postoji pravna mogućnost to da finansiramo. Nijedan naš tamičar ne može da bude s njima da iskoristi potencijal tih trenera. To je potpuno zatvorena privatna priča između vođe tima i trenera - rekao je Paunović, pa ostaje nejasno s kim je to Nevena trebalo da trenira ili je trebalo da pauzira dok se neko ne seti da joj obezbedi uslove.

Pomalo neverovatno i neozbiljno zvuči činjenica da Savez uoči početka takmičarske sezone navodi da nema pravilnike po kojima bi mogao da raspoređuje sredstva. Predsednik SSS tvrdi da će oni biti usvojeni narednih dana na sednici Izvršnog odbora.

- Do sada je bila praksa da je sredstva dobijao onaj koji je na sastancima bio najglasniji. S tim se mora prestati. Moraju da se ustanove pravilnici, a glavni kriterijum je pozicija na rang listama. Nije to samo problem s Nevenom, nego i u drugim disciplinama. I drugi timovi imaju dogovore s trenerima i kada bismo mi prihvatli sve to da plaćamo, imali bismo dug od preko milion evra.

Savez planira da posle Zimskih olimpijskih igara napravi sistem po kome bi reprezentacija trenirala ekipno, a ako bude potrebno, angažovali bi se treneri sa strane.

Na novinarsko pitanje da li je normalno da predsednik Saveza tri meseca nije seo sa Nevenom Ignjatović, borderkom Ninom Micić i ostalim takmičarima, kako bi uskladili programe priprema i da se ne bi došlo u situaciju koja je sada prisutna, Paunović je odgovorio:

- Imali smo sastanak nedavno, pre dve nedelje do kasno u noć. Međutim dogovor nije postignut. Tada su nam predočili zahteve i koliko novca je potrebno. Međutim, i Statutom je predviđeno finansiranje u skladu s mogućnostima Saveza. Nigde ne piše u skladu s potrebama takmičara. Nemamo druge mogućnosti. Njoj niko ne osporava da od prihoda od sponzorstava plati još sedam trenera.

Na pitanje naše redakcije zbog čega od postavljanja novog rukovodstva početkom jula meseca do danas nije održana nijedna redovna konferencija za novinare dobili smo odgovor da predstavnici saveza nisu sedeli skrštenih ruku već su vreme iskoristili kako bi upozorili sve moguće institucije na teško stanje u srpskom skijanju, od predsednika Republike, Ministarstva omladine i sporta do Olimpijskog komiteta i ostalih relevantnih institucija.

Paunović je takođe izneo podatak da savez trenutno raspolaže sa 4,5 miliona dinara dok su nagomilani dugovi iz prethodnog perioda u visini od 4 miliona. Izneo je i podatke koliko je novca do sada otišlo na finansiranje programa Nevene Ignjatović.

Počastvovani smo što imamo takvog takmičara. Mi smo njen program od 1. januara 2013. podržali sa ukupno 5.109.000 dinara i to na sledeći način. Sredstvima Ministarstva omladine i sporta kroz stipendiju koju dobija preko Skijaškog saveza Srbije sa 375.384 dinara, kroz stipendije Olimpijski komitet Srbije sa 1.652.778  i na kraju od Skijaškog saveza Srbije 3.081.057 dinara.

Pored Paunovića, konferenciji su prisustvovali i Momčilo Đuričić, predsednik Izvršnog odbora Milan Božić, generalni sekretar i Zoran Trmčić, predsednik Alpskog odbora. Da podsetimo, Dimitrije Paunović je funkciju predsednika Skijaškog saveza Srbije preuzeo početkom jula jer je režiser Emir Kusturica podneo ostavku.

Na kraju postavlje se pitanje da li je uspeh sportista na predstojećim takmičenjima, i to u olimpijskoj godini, važniji od međusobnih prepucavanja.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar