Naslovna    Blog    Ski Oprema    Proverite sami svoje vezove
31

dec

2012

Predrag Gajić

Proverite sami svoje vezove

Jednostavnim testom sami možete da proverite da li vam vezovi funkcionišu kako treba i tako smanjite rizik od povreda.

Da li ste znali da je oko 15% povreda tokom skijanja pruzrokovano lošom funkcijom vezova? Uprkos očekivanju da se prilikom pada vez otvori i oslobodi pancericu, to se ponekad ne dogodi i opasnost od povreda u tom slučaju višestruko je povećana. Jednostavna procedura pre svakog zimovanja može da bude dragocena i da koliko-toliko budete sigurni da vaši vezovi vrše funkciju. 

Tri su osnovna faktora koji utiču na pravilan rad vezova:

  1. Starost i generalno stanje vezova

  2. Stanje đona pancerice i odgovarajuća veličina

  3. Pravilno podešavanje prednjeg i zadnjeg veza

Generalno stanje

Skijaški vezovi su mehaničke naprave. U njima ne postoje elektronski sklopovi i zato je veoma važno da i oni budu servisirani, kako bi sve funkcionisalo baš onako kao je predvideo proizvođač. Mnogi ne obraćaju pažnju na vezove, a oni su često izloženi vlazi i prljavštini, koja vremenom mogu da utiče na fukcionalnost. Zato je neophodno da povremeno vašem serviseru skija skrenete pažnju da proveri mehanizam.   

Stanje đona i pravilna veličina pancerice

Kada govorimo o ski vezovima, zapravo mislimo na korelaciju veza i pancerice jer oni "rade" zajedno. Sila, koju nogama proizvodi skijaš, se kroz pancerice prenosi na vez. On u slučaju prekoračenja određenih vrednosti treba da popusti, otvori se i oslobodi pancericu. Osnovni problemi u ovom slučaju mogu da budu loše stanje đona i neodgovarajući broj skijaške cipele. Da biste đon sačuvali od oštećenja, trudite se da u pancericama što manje hodate po tvrdoj podlozi. Kad je god to moguće, preobujte se. Ako su vaše pancerice stare nekoliko godina, proverite koliko su delovi na vrhu i na peti izlizani i da li je vreme da možda kupite nov par. 

Kada je u pitanju veličina, problem najčešće nastaje u servisima za iznajmljivanje opreme. Neretko ljudi dobijaju veće cipele nego što bi trebalo, ali su nestrpljivi, čini im se da je sve u redu jer ih ništa ne pritiska i žulja. Međutim, ako je pancerica prevelika, prenos sile sa noge na pancericu i potom na vez nije dobar, pa se tako povećeva rizik.

Podešavanje prednjeg i zadnjeg veza

Ovo je od krucijalnog značaja i najbolje je da bude urađeno od strane stručnog lica koje ume da primenjuje internacionalne standarde (ISO ili AFONAR). Međutim, same tabele su izrađene za širu populaciju i ne mogu biti apsolutno specifične za jednu osobu jer je potrebno uzeti u obzir faktore kao što je snaga mišića, zamor, nivo skijanja... 

Zato ne treba da čudi podatak da u čak 60 odsto slučajeva vez ne izbaci pancericu kada bi trebalo. Posledica može da bude povreda, najčešće kolena. Zato možete da primenite i svoj dnevni test.

Dnevni test

Jedini način da se uverite da je vaš vez podešen kako treba i da vrši svoju funkciju jeste da ga isprobate pre svakog dnevnog odlaska na stazu. To će vam pomoći da sačuvate vaša kolena. Prema nekim istraživanjima, ovaj test je doveo do smanjenja rizika od povrede kolena za 25%. Da biste ga sproveli potrebno vam je samo nekoliko minuta. Osnova svega je sposobnost da naterate svoje vezove da vam na vrhu i peti oslobode pancericu. 

Testiranje prednjeg veza

Postavite skiju pod uglom tako da unutrašnja kantna bude oslonjena na podlogu i pokušajte da uvijete stopalo, odnosno pancericu prema unutra. Postepeno povećevajte silu, ali ona ne bi trebalo da bude prekomerna.

Testiranje zadnjeg veza

Nagnite se napred, pokušajte da podignete petu i da pancericu izvučete iz veza. Ne upotrebljevajte preveliku silu, ako preterate, možete da oštetite mišić ili samu Ahilovu tetivu. 

Dodatno podešavanje

Ukoliko ne možete da oslobodite pancericu, smanjite vrednost na skali vašeg veza za 0,5 i ponovite proceduru. Podesite ih tako da vez izbacuje cipelu na vrhu i peti. Nema dokaza da je ovaj test, kada se pravilno primeni, prouzrokovao prelagano oslobađanje pancerice tokom skijanja. Na kraju svakog ski dana vratite vrednost veza na one brojke koje su bile uobičajene za vas. Bilo bi najbolje da proceduru ponavljate svakodnevno ili bar nedeljno.   

Upozorenje

Neki od najnovijih modela vezova više nisu tako jednostavni za podešavanje da bi to lako mogao da učini laik. Ponekad su čak potrebni i specijalni alati, ali i skala je takva da pravilno mogu da je podese samo ski tehničari. Zato, ako ste kupili skije posle 2010. godine, proverite sa lokalnim prodavcem i ski servisom da li tako nešto možete da uradite sami.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar