Naslovna    Blog    Ski Oprema    Fischer RC4 Worldcup SL 2013/14 recenzija
Recenzija
30

nov

2013

Ivan Tamburić

Fischer RC4 Worldcup SL 2013/14 recenzija

Najjači Fischerov slalomski model za vrhunske skijaše koji preferiraju kratke i srednje zavoje na tvrdim, uređenim stazama.

Testirana dužina Sidecut Ustupio na testiranje
165 cm - Vita Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, Slovenija, info@vita.si, tel: +386 (0)7 30 44 990

Fischerova slalomska skija zadnjih godina beleži sjajne rezultate u Svetskom kupu. Austrijski proizvođač je uspeh svojih takmičara odlično iskoristio u marketinške svrhe da bi promovisao liniju race skija namenjenu ne samo takmičarima, već i odličnim rekreativnim skijašima. Da nije u pitanju samo marketing, već da ima dosta i do kvaliteta i performansi, uverili smo se testirajući Fischer RC4 Worldcup SL skiju.

U pitanju je najjači slalomski model koji se može naći u slobodnoj prodaji. Skija, prepoznatljivog žuto crnog dizajna, dolazi u dve verzije tvrdoće, srednjoj i tvrdoj. Mi smo imali priliku da testiramo mekši model. I odmah da naglasimo, skija nas je oduševila. Iako u startu pomalo skeptični, jer nismo ljubitelji pretvrdih takmičarskih skija, ova skija je na nas ostavila i više nego pozitivan utisak. Skija jeste tvrda, ali ne i pretvrda. Osećaj, vodljivost i performanse koje ova skija pruža su jednom rečju sjajni.

Konstrukcija i tehnologije

Kada su u pitanju konstrukcija skije i primenjene tehnologije, ovde nema mnogo iznenađenja. Drveno jezgro sa odgovarajućim slojem titanijuma, kao i sendvič sidewall konstrukcija, omogućava dobru vodljivost skije i odlično držanje kantni. Sad već prepoznatljiva Fischer Hole ski tehnologija (skija poseduje rupu u vrhu i repu) doprinosi smanjenju težine skije, naročito u vrhu i repu. Ovim se postiže da težina skije bude skoncentrisana u srednjem delu, što omogućava brže prebacivanje težine u zavoju sa kantne na kantnu i lakšu vodljivost skije, a opet ne na uštrb smanjenja kontrole i stabilnosti. RACE CODE labela označava da je u pitanju originalna tehnologija iz Svetskog kupa, koja je razvijana u saradnji sa Fischerovim takmičarima.

Ponašanje skije

Skiju smo testirali u tipično glečerskim uslovima. Ujutru bi nas sačekala jako tvrda, zaleđena staza, dok bi tokom dana sneg postao dosta mekan i raskvašen usled visoke temperature. Nije nam trebalo puno vremena, svega nekoliko vožnji kako bismo se privikli na skiju i našli balans.

Prvi utisak koji nas je iznenadio je težina skije. Nije preteška s obzirom da je reč o najačem slalomskom modelu, čak bi rekli da spada u lakše modele u ovj kategoriji. Očito da sistem rupa nije samo marketinški trik. Drugi pozitivan utisak je vodljivost ove skije. Iako dosta tvrda, skija se lako vozi, moguće je veoma lako i brzo prebacivanje težine sa kantne na kantnu u zavoju i to i pri manjim brzinama. Naravno, skija traži odličnu modernu tehniku, što je i normalno za ovu klasu.

Fischer RC4 Worldcup SL je torziono dosta krut (tvrd), što omogućava stabilnost, preciznost i dobru kontrolu pri velikim brzinama i na tvrdim uređenim stazama. Kada je u pitanju flex pattern ili uzdužna tvrdoća (savitljivost), ova skija je odlično izbalansirana. Vrh skije nije pretvrd što omogućava da skija lakše ulazi u novi zavoj, dok tvrđi rep (koji opet nije pretvrd) obezbeđuje efikasan završetak zavoja i dovoljno energije za početak novog. Ipak, skija zahteva da ste koncentrisani i uvek “napred”, i kao većina drugih slalomskih modela kazniće vas ako ostanete pozadi na repovima.

Drveno jezgro i sendvič sidewall konstrukcija omogućavaju odličan osećaj na snegu, sjajan odziv i veoma dobro držanje kantni. Skija se naravno najbolje pokazala u kratkim i srednjim zavojima. Izuzetno stabilna, vodljiva, munjevito se prebacuje sa kantne na kantnu. Najbolje se ponaša pri većim brzinama. Za držanje kantni dajemo joj maksimalnu ocenu.

Kada su u pitanju dugi zavoji, skija se ponašala korektno. Traži koncentraciju i da se ne ostaje pozadi na repovima, ali nas nije kažnjavala za svaku sitnu grešku koju bismo napravili.

Solidna za slalomsku skiju u mekanom i razrovanom snegu, ali ipak pretvrda za vožnju po hupserima i u dubokom snegu.

Fischer Worldcup SL bi po karakteristikama i osećaju na snegu mogli uporediti sa Head i.SL RD i Elan SLX FIS skijama.

Brza, precizna, energična i predvidljiva skija. Gotovo je perfektna za vrhunske skijaše (koji poseduju tehniku i fizičku spremnost) koji preferiraju kratke i srednje zavoje na tvrdim, uređenim stazama. Naravno, pre kupovine obavezno probati skiju.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (2)

ostavi komentar
28

nov

2014

14:23  |   Iko [neregistrovani]

Ovu skiju je moguce kupiti u slobodnoj prodaji. Ne znam da li je moguce u Srbiji, ali je ima u Sloveniji, Austriji...


Skije koje voze takmicari u Svetskom kupu, generalno ne mozete da kupite u slobodnoj prodaji.

Preporuka

06

okt

2014

16:59  |   anonymous [neregistrovani]

Malo mi je nejasno ovo za slobodnu prodaju. Ovakva skija se nikada kod nas nije prodavala u slobodnoj prodaji vec samo model Sc. Ako je ovo takmicarska skija za ski klubove, koja je onda ona koje nema u slobodnoj prodaji?

Preporuka

Ostavi komentar