Naslovna    Blog    Skijališta    Najbolji ski centri za otvaranje sezone
08

nov

2013

Predrag Gajić

Najbolji ski centri za otvaranje sezone

Još malo, pa će neki centri otvoriti vrata skijašima i borderima. Ovo su neka od najboljih za start sezone.

Početak sezone može da bude pravi bingo kada je u pitanju skijanje i bordovanje. Ponekad se baš tada majka priroda postara da uslovi budu perfektni, a ko ima mogućnosti da "ubode" pravo mesto, može da očekuje vrhunski doživljaj. Posebno, jer su tada jeftinje ski karte, ali i vanpansionka ponuda.

Evo nekoliko predloga gde otići pre nego što krenu standarne gužve.

Zermatt, Švajcarska

Mnogo je superlativa kada se govori o ovom ski centru. Predivno staro planinsko mesto smešteno je u podnožju spektakularnog Matterhorna i ima nešto što ostali centri teško mogu da ponude. Kao jedno od najviših skijališta Evrope (start najviše staze je na 3.820 metara nadorske visine), Zermatt vam sigurno neće doneti probleme izazvane manjkom snežnih padavina. Na kraju krajeva, na Matterhorn glečer  Paradiseu moguće je skijati i tokom letnjih meseci, što je ekipa našeg sajta i doživela.

U Zermattu će podjedako uživati početnici i eksperti. Ukoliko želite lagano krstarenje po stazama, videćete neke od najlepših planinskih predela na planeti. Off-piste takođe nudi impresivne mogućnosti, a ako vam budžet nije problem, možete i na heli skijanje.

Zermatt nije poznat samo po odličnim uslovima za skijanje, već i po super atmosferi u samom mestu, a uveče, kada zasvetle restorani, barovi i prodavnice, mesto kao da je skinuto sa novogodišnje čestitke.

Cervinia, Italija

Cervinia je italijanski odgovor na Zermatt. Mesto je locirano s druge strane Matterhorna, koji Italijani zovu Monte Cervino. Naravno, iz jednog u drugi centar može se stići i u ski opremi. Mnogi tako doručkuju u Italiji, a ručaju u Švajcarskoj.

Istina, gradić nije tako atraktivan kao Zermatt i tu nema klasičnog "Toblerone pogleda" sa Matterhorna, ali daleko od toga da nema šta da se vidi. Ako postoji raj za rekreativce, onda je to Cervinia. Čini se kao da plave i crvene staze nemaju kraja i krstarenje je prava uživancija, a na kraju i cene u restoranima nisu tako jake kao u Zermattu. Najduža staza ima vertikalni pad od 1.400 metara, što čak i srednji rekreativci mogu da savladaju bez problema, a i staze za početnike su veoma dobre. Jedino pravi zaljubljenici u freeride ovde neće naći predele za skijanje kao u Zermattu i verovatno će preći na švajcarsku stranu.

Val Thorens Tri doline, Francuska

Val Thorens je najviše skijalište u Evropi, pa nije čudo što prava akcija počinje veoma rano. Zapravo, Val Thorens može da se pohvali da je u evropskom vrhu kada je u pitanju trajanje ski sezone u Alpima. Tu se može skijati od kraja novembra pa sve do maja. On je povezan sa drugim centrima iz kompleksa Tri doline kao što su Courchevel i Meribel, pa su mogućnosti za skijanje ogromne. Ipak je to najveća ski regija u Evropi.

Pored toga što je smešteno prilično visoko, staze ovog skijališta su uglavnom severne orijentacije, pa je sneg dobar već na samom početku sezone. Tako da Val Thorens bez problema može da ponudi “snow guarantee” od prvog dana – 24. novembra.

Nijedan drugi evropski ski centar ne može da se pohvali tolikim brojem povezanih staza. Oni koji preferiraju dubok sneg, u ranom terminu mogu pronaći delove na kojima niko nije skijao, što predstavlja vrhunski užitak. Veliki broj raznih staza i kvalitetni restorani čine Val Thorens posebnim.

Ischgl, Austrija

Skijanje i bordovanje u Ischglu odvija se uglavnom iznad 1.800 metara nadmorske visine, a kao i u Val Thorensu, staze su uglavnom okrenute severu i omogućavaju odlične uslove. Tradicionalno, Ischgl među prvima pokreće žičare, obično krajem novembra. Žurka na otvaranju sezone postala je poznata širom Evrope, a neretko nastupaju velika muzička imena.

Dakle, ovde može da se uživa u super skijanju dok sa bine praši neki od veoma poznatih bendova. Nekoliko barova kao što su Trofana Alm, Niki’s Stadl i Feuer & Eis, pružiće vam nezaboravne après ski doživljaje. Noćni život je veoma izazovan, pa se često dešava da na stazama ujutro nema gužvi jer se većina oporavlja od provoda.

Što se tiče staza, ima ih dosta, uglavnom za srednje i dobre skijaše, pa ako pored boravka na snegu volite da se ludo provedete i ostanete u nekom od barova do jutarnjih časova, Ischgl je pravo mesto za vas.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar