Naslovna    Snowboard    Vesti    Shaun White dvostruki kralj Alpa
18

mar

2012

Shaun White dvostruki kralj Alpa

Neverovatni Shaun White je ponovo dokazao da je bez premca u svetu snowbaordinga. Treće izdanje evropskog X Games-a tradicionalno je održano u francuskom skijalištu Tignes od 14. do 16. marta.

Takmičenje je svakako opravdalo očekivanja svih pristunih i definitivno učvrstilo Shauna na tronu. Amerikanac je trijumfovao u obe snowboard discipline. 

Sjajna atmosfera i apsolutno najbolji vozači današnjice obeležili su ovogodišnje izdanje X Games-a. Takmičari su se okušali u dve kategorije u ski i snowboard disciplinama. Devojke i momci su se takmičili u superpipe i slopestyle disciplinama. Prvog dana takmičenje dame su vozile finalne vožnje u ski slopestyle i snowboard superpipeu. Kod dama na skijama najbolja je bila  Kaya Turskiiz Kanade, druga je bila Australijanka Anna Segal, dok je treće mesto osvojila još jedna skijašica iz Kanade Dara Howell. U snowboard slopestyle-u dominirale su Amerikanke. Prvo mesto je osvojila fenomenalna Kelly Clark, drugo i treće mesto osvojile su Elena Hight i Kaitlyn Farrington.

Drugi dan je bio rezervisan za muška finala u disciplinama ski slopestyle i snowboard superpipe. Kod skijaša prva dva mesta osvojili su Amerkanci Bobby Brown i Tom Wallich, dok se na trećem mestu našao i jedan vozač iz Evrope, Norvežanin Andreas Håtveit. Snowboard finale svakako je prošlo u znaku "letećeg paradajza" - Shauna Whitea i prilično ubedljive vožnje još u prvom pokušaju. Drugi je bio njegov zemljak Louie Vito, dok je treće mesto osvojio Rus koji nastupa za Švajcarsku Iouri Podladtchikov.

Poslednji dan su vožena preostala finala kod dama i kod momaka - ski superpipe i snowboard slopestyle. U ski “cevki” kod dama najbolja je bila Kanađanka Roz Groenewoud druga je bila Amerikanka Devin Logan dok je treće mesto pripalo domaćoj takmičarki Anais Caradeux. Kod momaka dominirali su Amerikanci, ali je ipak do srebra uspeo da dođe i domaći takmičar Thomas Krief. Zlato je osvojio Torin Yater-Wallace, dok je bronzani bio njegov zemljak David Wise. Snowboard discipline opet protiču u znaku Shaun Whitea, ali pre toga su na teren izašle dame. Najbolja je bila sjajna Amerikanka Jamie Anderson druga je bila Spencer O'Brien iz Kanade, a treća takmičarka iz Finske Enni Rukajärvi. Šlag na tortu je stavio Shaun White koji se posle pauze od tri godine prvi put takmičio u slopestyle disciplini i osvojio još jedno zlato. Drugi je bio sjajni Kanađanin Marc McMoriss, a odmah iza njega još jedan Amerikanac Eric Willett.

Ovogodišnje zimsko evropsko izdanje najvećeg svetskog cirkusa ekstremnih sportova proteklo je u fenomenalnoj atmosferi. Pored zvaničnog takmičenja X Games su pratile i mnogobrojne žurke, seminari i kampovi za mlade vozače.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar