Naslovna    Snowboard    Vesti    FIS snoubord Svetski kup u Sochiju
19

feb

2013

FIS snoubord Svetski kup u Sochiju

Protekle nedelje održana je "generalna proba" terena i uslova u Sochiju, domaćinu ZOI 2014.

Nedelju iza nas obeležila je generalna proba terena i uslova u Sochiju, domaćinu sledećih Olimpijskih igara. Prvi put u Sochiju u okviru FIS Svetskog kupa, od 14. do 16. februara voženo je nekoliko snoubord disciplina. Ne baš sjajno vreme nije omelo najbolje svetske vozače da testiraju staze pred Olimpjiske igre sledeće godine.

Prva disciplina koja je vožena 14. februara bila je "Half Pipe". Po ko zna koji put američka vetrenka Kelly Clark je pokazala zašto je vodeća u generalnom plasmanu i zašto je živa legenda snoubourda. Drugo mesto osvojila je Holly Crawford iz Australije, dok je treća bila Francuskinja Sophie Rodriguez. Kod momaka je u izuzetno jakoj konkurenciji, pomalo iznenađujuće, bio najbolji Japanac Taku Hiraoka, kome je ovo ujedno i prva pobeda u karijeri u okviru FIS Svetskog kupa. Drugo mesto osvojio je aktuelni šampion "ruski" Švajcarac Iouri Podladtchikov, koji se nije obrukao u rodnom gradu svojih roditelja. Treće mesto osvojio je Amerikanac Scott Lago.

Druga disciplina istog dana bila je "Giant parallel slalom". Ovu trku su obeležili vozači iz Austrije, koji su dominirali u obe kategorije. Poslednji put Austrijanci su zajedno bilii na podijumu pre dve godine u Tellurideu.  U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Marion Kreiner koja je ovom pobedom preuzela i prvo mesto u generalnom plasmanu. Drugo mesto osvojila je odlična Nemica Amelie Kober a treća je bila Ariane Lavigne iz Kanade. U muškoj konkurenciji u finalnoj trci nije bilo mnogo uzbuđenja jer je u austrijskom finalu Ingemar Walder imao peh sa vezom, tako da je Andreas Prommegger bez mnogo muke osvojio prvo mesto. Ovom pobedom je ujedno preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu. Treće mesto osvojio je slovenački border Rok Flander.

Treća disciplina po redu "Parallel slalom" zakazana za 15. februar morala je biti otkazana zbog loših vremenskih uslova. Iako je trka startovala, posle deset vožnji je ipak prekinuta jer je bilo pretoplo te staza nije zadovoljavala minimalne uslove za bezbednu vožnju svih takmičara.

Poslednja trka vožena je u subotu 16. februara u disiplini "Snowboard cross". Četvrta trka ove sezone u krosu predstavila je neka nova imena u ovoj disciplini. U ženskom finalu najbolja je bila telentovana sedamnaestogodišnjakinja Michela Moioli, koja je svojom prvom pobedom u Svetskom kupu ujedno donela Italiji i prvo mesto u ženskoj kategoriji posle 13 godina. Drugo mesto osvojila je Francuskinja Nelly Moenne Loccoz, dok je treća bila Helene Olafsen iz Norveške. Kod muškaraca takođe jedno novo ime na prvom mestu. U pitanju je Austrijanac Alessandro Haemmerle, koji je bio brži od Amerikanca Alexa Deibolda na drugom i timskog kolege Markusa Schairera na trećem mestu.

Uprkos toplom vremenu proba olimpijskih terena prošla je vrlo dobro na oduševljenje svih učesnika. Svetski kup se nastavlja sledeće nedelje u Moskvi, gde će se na fudbalskom stadionu CSK-a voziti "Parallel slalom" trka.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar