Naslovna    Vesti    Ostalo    FIS inicira stvaranje što boljih uslova za decu skijaše
21

jul

2014

FIS inicira stvaranje što boljih uslova za decu skijaše

Svetska skijaška federacija sačinila Međunarodni izveštaj o cenama ski karata za decu.

Svetska skijaška federacija (FIS) sačinila je Međunarodni izveštaj o cenama dečijih ski karata. Ovaj izveštaj rađen je na osnovu podataka koji su dostavili ski centri širom sveta, a veliki doprinos imao je i veliki broj pojedinaca, čije je učešće u ovom istraživanju bilo od neprocenjive vrednosti.

Prema podacima koje ima FIS, broj zimskih sportista na globalnom nivou polako opada, pa postoji opšta saglasnost da se budućnost ovih sportova oslanja upravo na decu i razvoju želje i ljubavi ka skijanju i snoubordu. Iako postoji mnogo načina da se deca podstaknu da se bave sportom, jedna teza je pod stalnom raspravom sportske zajednice, a to je cena ski karata. Izveštaj koji je sačinla Skijaška Federacija prikazuje realno stanje i cene u zemljama gde postoje skijališta, a poređenje cena dečijih ski karata će svakako svima koristiti zbog razvoja konkurencije, a pre svega kako doći do cene koja će biti pristupačna za porodičan budžet.

Izveštaj se bavio brojkama i ključnim infomacijama o cenama dečijih ski karata širom sveta, te je sumirao najbolje prakse u svetu. Među analiziranim zemljama našle su se SAD, Japan, Rusija, Norveška… U konkurenciji svetskih poznatih ski centara našla se i Srbija, koja po broju žičara, staza i uređenosti centara parira ozbiljnim skijalištima.

Analiza je rađena na osnovu podataka iz 700 ski centara iz 50 zemalja širom sveta. Kao reprezetativni uzorak uzeta je cena jednodnevne i šestodnevne dečije ski karte. Uzrast deteta varira od zemlje do zemlje, a cene ski karata su direktno preuzimane sa sajtova. Istraživanje je rađeno gotovo osam meseci.

Na osnovu prikupljenih podataka dolazimo do informacije da od 700 ski centara, 36 posto skijališta nudi 50 posto nižu cenu ski karata za decu, dok 62 posto nudi sniženu cenu za decu uzrasta do 16 godine. Oko 35 posto od ukupnog broja ispitanih nudi neki oblik porodičnog popusta. Primera radi, za decu do šest godina najjeftinija je jednodnevna ski karta, jer je besplatna, dok postoji i najskuplja karta za decu do šest godina i ona košta čak 78 američkih dolara.

Većina slovenačkih ski centara nudi besplatno skijanje za decu uzrasta do pet, odnosno šest godina. Deca do 16 godina plaćaju kartu sa određenim popustima. U hrvatskim ski centrima deca do 14 godina ostvaruju popust do 40 posto na cenu ski karata, a slična je situacija sa Bosnom i Hercegovinom, gde deca do 14 godina ostvarauju popust od 20 posto. U Bugarskoj cena zavisi od ski centara, pa tako u nekim skijalištima deca plaćaju ski kartu, a u nekima, deca do osam godina, mogu da skijaju besplatno.

U Srbiji deca do pet navršenih godina imaju besplatno skijanje, dok deca uzrasta od šest do 11 godina plaćaju 30 posto nižu cenu karate. Skijališta Srbije su, u cilju afirmacije skijaškog sporta u Srbiji, smanjila cenu sezonskog dečijeg ski pasa za 30 odsto, a uvedeni su i brojni paketi kako bi ovaj vid rekreacije bio što pristupačniji. Da bi u bliskom periodu imali zvučna skijaška imena, Skijališta Srbije beslatno daju svoje resurse skijaškim klubovima, kako bi deca imala što bolje uslove za treninge, pripremu i organizaciju takmičenja. Takođe, radi što veće bezbednosti dece na skijalištu, obezbeđene su besplatne kacige.

Kontinuiranim radom na razvoju skijaškog i zimskog spota u Srbiji, Skijališta Srbije svake godine pokreću razne inicijative kako bi što više dece osetilo sneg i čari planine. Tako je sa lokalnim samoupravama potpisan ugovor o besplatnom skijanju za osnovce i srednjoškolce u ski centrima koji se nalaze na područiju tih opština. Svake godine beležimo sve veći broj mališana početnika, pa je upravo to razlog za iniciranje da se školski rasput prilagodi zimskoj sezoni.

Izvor: Skijališta Srbije

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar