Naslovna    Vesti    Ostalo    Lavine odnose živote
25

dec

2012

Lavine odnose živote

Zbog obilnih snežnih padavina poslednjih dana mnogo smrtnih slučajeva u Alpima.

Lavine širom Alpi i ove zime odnose živote. Velika količina snega, neopreznost, nedovoljno iskustva ili jednostavno nedostatak sreće prouzrokovali su više smrtnih slučajeva nego što se očekivalo za ovaj period godine. Rizik od lavina trenutno je na nivou 3 od mogućih 5.

Poslednji slučaj iz Val d'Iserea govori da niste sigurni ni kada sa vama skija instruktor. Stariji Nemac (71) i njegova supruga uživali su u dubokom snegu zajedno sa kvalifikovanim off-piste instruktorom, kada je odjednom lavina jurnula na njih. Količina snežne mase u pokretu bila je ogromna, široka oko 150, a dugačka 350 metara. Čovek je bio trenutno zatrpan i to na dubini od 1,5 metra. Pošto su bili opremljeni transmiterima, gorska služba spasavanja intervenisala je veoma brzo, ali nesrećnom Nemcu nije bilo spasa.

Pre nekoliko dana se desio tragičan icident i u Zermattu, gde je troje skijaša bilo u Klein-Matterhorn oblasti, a lavina je odnela život 57-godišnjem Švajcarcu. Mnogo mlađa skijašica smrtno je nastradala na off-piste području Col de la Mouche u Verbieru. Ovaj deo je poznat kao izuzetno zahtevan i opasan. Sve de desilo oko 11 časova pre podne, kada je lavina dužine 250 metara zatrpala 24-godišnju devojku, koja je bila u društvu još trojice prijatelja. Ona je takođe bila opremljena ABS erbegom i transmiterom. Posle otkopavanja prebačena je u bolnicu u Sion, ali je podlegla povredama. U Verbieru zvanično upozoravaju sve skijaše i bordere da budu maksimalno oprezni, posebno posle obilnih snežnih padavina i jakog vetra.

Samo nekoliko dana ranije u Verbieru Šveđanka je izgubila život, a ista sudbina zadesila je Rusa u Tirolu, dok je Britanac, koga je zatrpao sneg u Tignesu, prebačen u bolnicu i nalazi se u kritičnom stanju. 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar