Naslovna    Vesti    Skijališta    Slabija zimska sezona u Švajcarskoj
11

jun

2012

Slabija zimska sezona u Švajcarskoj

Smanjen broj noćenja u švajcarskim ski centrima u protekloj zimskoj sezoni za 6%.

Iako je protekla zimska sezona obilovala snežnim padavinama, upravo objavljeni podaci pokazuju pad u broju turista u celoj Švajcarskoj, a posebno u ski centrima. Tako je broj noćenja u hotelima smanjen za 3,7% u odnosu na prethodnu sezonu, dok je u ski centrima taj pad još veći i iznosi oko 6%.

U periodu od novembra 2011. do aprila 2012. godine, u Švajcarskoj je ostvareno 15,2 miliona noćenja. Najveći pad u broju noćenja od 8,6% zabeležen je u kantonu Graubünden, u kome se nalaze poznata skijališta Davos i St. Moritz. Zatim sledi kanton Valais, u kome se nalaze Verbier, Zermatt, Sass-Fee i Crans-Montana, gde je broj noćenja manji za 6,8% u odnosu na prethodnu sezonu. Kanton  Bernese Oberland, gde se nalaze Wengen i Grindelwald, ostvario je pad od 6,2%.

Kao glavni razlog za ovo smanjenje, uprkos odličnim snežnim uslovima, navodi se jačanje domaće valute (franak) u odnosu na euro, dolar i funtu.  Nepovoljne kursne razlike uticale su na smanjenje broja stranih turista, naročito onih iz Evrope. Podaci pokazuju da je broj Britanaca opao za 10%, Nemaca za 16%, a Holandjana čak za 19%.

Takodje, kurs franka je uticao na značajnije povećanje broja švajcarskih turista koji su zimovali u okolnim alpskim zemljama.  Tako je u Tirolu u Austriji povećan broj švajcarskih posetilaca za 15,9% u odnosu na prethodnu sezonu.

Uprkos smanjenju broja turista iz Evrope, došlo je do porasta broja posetilaca iz drugih delova sveta.  Broj turista iz Kine je povećan za 37%, dok je zabeležen i porast gostiju iz Jugoistočne Azije, Indije i sa Bliskog istoka.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar