Naslovna    Vesti    Ostalo    Skijaški savez Srbije seminar Interskija proglasio nevažećim
06

apr

2013

Skijaški savez Srbije seminar Interskija proglasio nevažećim

Ovakvu odluku Savez obrazlaže činjenicom da je seminar održan bez dogovora i saglasnosti Saveza, dok iz Interskija poručuju da imaju pravo da vrše stručno osposobljavanje.

Izvršni odbor Skijaškog saveza Srbije nedavno je proglasio nevažećim seminar koji je u organizaciji udruženja učitelja i trenera skijanja Interski Srbija održan na Kopaoniku.

Ovakvu odluku Savez obrazlaže činjenicom da je seminar održan bez dogovora i saglasnosti Saveza i da Savez sa istim nema ništa zajedničko. Takođe, Savez neće izdati licence (dozvole za rad ) polaznicima pomenutog seminara.

U saopštenju Skijaškog Saveza Srbije se kaže:

"Na sednici Izvršnog dobora na Mokroj Gori 02.02.2013. godine formirana je Radna grupa za uređenje i sprovođenje ove oblasti gde je dogovoreno da se formira arhiva u okviru Saveza, da se uplate za učešće na seminaru isključivo sprovode preko žiro računa Saveza, da izdavanje, štampanje i izgled licence obavlja i osmišljava Savez po Zakonu i da se formira Komisiju instruktora i trenera skijanja koja bi trebala da pripremi sve pravilnike vezane za ovu oblast i da raspiše seminar. Komisija je raspisala seminar za 29.03.2013. godine u organizaciji Skijaškog saveza Srbije.

U međuvremenu Strukovna organizacija Interski Srbije je na svojoj internet adresi www.uiss.org.rs (Savez je to uočio 15.03.2013.god), objavila raspis za održavanje seminara koji nije bio dogovoren sa Savezom i tom prilikom je korišćen logo i naziv Saveza bez ikakvog odobrenja Saveza. Vezano za

ovu stvar podneta je prijava MOS-u odnosno Službi za inspekcijski nadzor 18.03.2013. godine i istovremeno su obavešteni predstavnici Interskija o donetim odlukama i zamoljeni da odlože zakazani seminar na Kopaoniku i da se priključe da zajedno sa Savezom održe seminar 29.03.2013. godine. Oni su pomenuti predlog odbili uz neka svoja obrazloženja (između ostalog da su to učinili po inerciji) iako su sa njima razgovor vodili nekoliko

predstavnika Saveza i predstavnik visokoškolske ustanove. Prema tome, pomenuto udruženje dovodi u zabludu eventualne zainteresovane kandidate jer prema Zakonu o sportu, udruženje nije nadležno za organizaciju

programa osposobljavanja za zvanje instruktora skijanja. Skijaški savez program osposobljavanja sprovodi sa visokoškolskim institucijama u skladu sa Zakonom.

Namera Udruženja je očigledna, da se korišćenjem imena i logoa institucije Skijaškog saveza Srbije, zainteresovani kandidati dovedu u zabludu o legitimnosti samog seminara, pri čemu bi Udruženje steklo imovinsku korist (nezvanične informacije govore da imaju oko 60 polaznika, kotizacija po polazniku iznosi 350 evra."

Interski: Savez ishitreno reagovao

U međuvremenu oglasilo se i udruženje Interski Srbija, koje u svom saopšenju za javnost navodi:

„Dužnost nam je da se javno obratimo svim zainteresovanim organizacijama i pojedincima, a u vezi nedavnog saopštenja SSS u vezi Seminara za sticanje zvanja instruktora na Kopaoniku koji se odvijao od 22 - 31.03.2013.

Stav Strukovne organizacije Iterski Srbija je da je ova organizacija legitiman član Skijaškog saveza Srbije, te da u skladu sa Statutom Saveza predstavlja organizaciju kojoj je povereno da sprovodi proces stručnog ospsobljavanja i usavršavanja kao i licenciranja instruktora (Članovi Statuta SSS 17.1.3, 27.5, 34.3.2, 91.1. i  91.2. - prilog 1) u saradnji sa visokoškolskim ustanovama.

Smatramo da je do ishitrenog saopštenja SSS došlo greškom, te smo uvereni da će u predstojećem periodu sve nejasnoće u vezi sa pomenutim saopštenjem biti rešene.

Podsećamo da je S.O. Interski Srbija preko svojih članica deo međunarodne instruktorske organizacije i to Asocijacije profesionalnih instruktora skijanja ISIA i Asocijacije univerzitetskih i školskih instruktora skijanja IVSS, te da svoj rad bazira na Ovlašćenju za stručno osposobljavanje izdato od MOS br. 66-00-19/146/2009-03 od 2009. godine.“

 

Pošalji prijatelju

Komentari (4)

ostavi komentar
23

feb

2014

11:19  |   vrh [neregistrovani]

svi seminari Interskija su organizovani u saradnji sa saveziomisa svim fakultetima, prof. skijanja koji su relevantnu u ovoj oblasti , mi nemamo profesora skijanja na Beogradskom FFK vec samozvanog profesora skijanja,raspitajte se na fakultetu FFK Beograd.

Preporuka

11

apr

2013

15:02  |   anonymous [neregistrovani]

Da li mislite da je logicno da seminar bude organizovan u saradnji sa novosadskim fakultetom za sport i fizicko vaspitanje, a da na tom fakultetu uopste ne postoji predmet skijanje niti profesor koji se bavi skijanjem? Takodje mislim da su razlozi zbog kojih beogradski fakultet ne zeli da saradjuje sa udruzenjem vise nego opravdani, jer ako neko zeli da organizuje strucno usavrsavanje, onda bi bi trebalo da se oko plana i programa tog usavrsavanja konsultuje sa "strucnom ustanovom" i strucnim ljudima, a ne da se postavlja iznad institucija i zahteva da neko ko je po zvanju i obrazovanju iznad njih prihvata njihove programe, koji uz to ne ispunjavaju ni zakonske norme... Takodje vrlo je bitno da se zna da 2-3 ljudi koji imaju interes od seminara i pokusavaju obmanama i laznim informacijama da privuku ljude na te seminare, su ustvari clanovi udruzenja koje na taj nacin pribavljaju sebi materijalnu korist, bez razmisljanja o posledicama i troskovima kojima izlazu one koji su na taj seminar dosli!


 

Preporuka

07

apr

2013

23:51  |   instruktor [neregistrovani]

Seminar je organizovan u saradnji sa fakultetom za sport i fizicku kulturu iz N.Sada,isti ugovor postoji i sa fakultetom iz Beograda ali oni nisu zeleli uzeti ucesce u radu iz njima znanih razloga.A inace iza ove ujdurme ne stoji savez nego licni interesi 2,3 coveka koji imaju odredjene funkcije u okviru istoga a sve pod plastom saveza.Kao i sve u Srbiji nacin da se dodje do para ne bira sredstva,bez obzira na posledice na koje se niko i ne obazire!

Preporuka

06

apr

2013

18:51  |   anonymous [neregistrovani]

U saradnji sa kojom visokoskolskom ustanovom je organizovan ovogodisnji seminar na Kopaoniku?

Preporuka

Ostavi komentar