Naslovna    Vesti    Skijališta    Metar novog snega u Alpama
30

jan

2015

Metar novog snega u Alpama

Najveća snežna oluja ove sezone pogodila planinski masiv Evrope, lavine odnose živote.

Najveća snežna oluja ove zime pogodila je veći deo Alpa, a u pojedinim delovima donela je više od metra novog snega. Sve je počelo u noći između srede i četvrtka u Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji, a sneg i dalje pada, tako da u većini skijališta sa dobrim freeride padinama postoji ozbiljna opasnost od lavina. 

Sveži sneg je veoma značajan i za ski centre koji do sada nisu imali dovoljno prirodnog, a samo za 48 časova situacija se drastično promenila.

Međutim, oluja je donela i nedaće, posebno u saobraćaju, pošto su mnogi putevi zavejani. Zato se mnogim vozačima savetuje, ukoliko već moraju da putuju, da se dodatno opreme ćebadima, vodom i hranom. 

Procenjuje se da će biti još više padavina tokom vikenda, a nažalost, jedna devojka je smrtno nastradala u lavini u skijalištu Verbier. Naime, petoro skijaša krenulo je u dubok snek na zatvorenoj stazi na visini od 2.350 metara. Snežna masa je pokupila celu grupu, četvoro je uspelo da preživi, dok je 17-godinja skijašica nastradala. Ovo je već osmi slučaj smrti od lavine u Švajcarskoj ove sezone. Prošle nedelje je u Francuskoj poginulo šest osoba.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar