Naslovna    Vesti    Skijališta    Izbegnuta velika nesreća od lavine u Tignesu
15

okt

2013

Izbegnuta velika nesreća od lavine u Tignesu

Ogromna količina snega na glečeru Grande Motte sručila se na deo gde skijaju freerideri, ali, srećom, niko nije nastradao.

Velika lavina zahvatila je glečer Grande Motte u Tignesu, ali, srećom, niko od mnogobrojnih skijaša nije nastradao. Ogromna površina snega, široka 300 metara, a dugačka čak 400, počela je da se obrušava na ljubitelje freeridea koji su došli na otvaranje sezone i hteli da iskoriste uslove kakvi nisu viđeni već nekoliko godina.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna grupa skijaša se popela na vrh glečera na 3.600 metara nadmorske visine. Otišli su izvan markiranog dela za freeride i njihovo spuštanje bilo je "okidač" za lavinu. 

Nema zvaničnih podataka, ali kako se priča, spasioci su iz snega izvukli četiri skijaša, koji nisu bili potpuno zatrpani i sreća je da nije bilo nikoga u epicentru lavine. U akciji je učestvovalo oko 70 ljudi i specijalno obučeni psi. Zasad niko u Tignesu nije prijavio nestanak osoba, tako da se pretpostavlja da niko nije ostao ispod bele mase. 

Na tom deliu planine vetar je duvao brzinom od 80 metara na čas i pretpostavlja se da je on podigao rizik. Istraga je u toku, a još jednom se pokazalo da opasnost od lavine može da bude veća nego što to može da se pretpostavi.

Grupa telemark skijaša snimala je otvaranje sezone na Grande Motteu i zabeležila rad spasilačkih ekipa.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar