Naslovna    Vesti    Skijališta    Zeleno svetlo za Himalayan Ski Village
05

jul

2012

Zeleno svetlo za Himalayan Ski Village

Posle duge pravne bitke, sud u indijskoj provinciji Himachal Pradesh odlučio je da da zeleno svetlo za izgradnju ski centra Himalayan Ski Village.

Skijalište je projekat praunuka velikog proizvođača automobila, Henryja Forda. 2.7 milijardi dolara vredan poduhvat, finansiran od strane Alfreda Forda, trebalo bi da obuhvata 14 km staza koje bi gradili stručnjaci iz Severne Amerike.

Kompleks u dolini Kullu, u indijskoj državi Himachal Pradesh, imao bi oko 700 hotelskih soba, wellness sadržaje, centar za konferencije i mnogo šta drugo. Prostirao bi se na površini od oko 365 000 kvadratnih metara.

Investitori se nadaju da će privući domaće skijaše i snowboardere čiji je broj u porastu,  kao i strane turiste iz Severne Amerike, Evrope, Bliskog Istoka, Japana, Australije, Koreje i drugih zemalja u jugoistočnoj Aziji.

Skijanje i snowboarding postaju sve popularniji u ovom regionu.

Detaljni planovi za izgradnju skijališta su izrađeni 2007. godine, ali su odbijeni 2010. iz ekoloških razloga. Sadašnja vlada ove indijske provincije se protivila projektu dok je bila u opoziciji, a po dolasku na vlast želeli su da ga u potpunosti stopiraju. Sada je viši sud doneo odluku kojom se gradnja dozvoljava.

- Zemlji je potreban dobar ski centar kao i hiljade drugih sadržaja, uključujući i one osnovne kao što su putevi i njihovo redovno održavanje, ali korupcija i nedostatak podrške za razvoj nastavljaju da koče zemlju. Borićemo se dok ne uspemo. Ovo je dobro za ljude u lokalnim zajednicama kojima je potreban posao, a projekat vodi računa o ekološkim pitanjima i izrađen je tako da vrši minimalan pritisak na životnu sredinu. – rekao je John Simms iz kompanije zadužene za izgradnju ski centra HSV Ltd. 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar