Naslovna    Vesti    Skijališta    Skijališta Srbije preuzimaju Jahorinu?
10

mar

2016

Skijališta Srbije preuzimaju Jahorinu?

Vlada Republike Srpske pregovara sa Skijalištima Srbije o mogućnostima prodaje dela vlasništva u Olimpijskom centru Jahorina.

Vlada Republike Srpske pregovara sa Skijalištima Srbije o mogućnostima prodaje dela vlasništva u Olimpijskom centru Jahorina, piše Blic. To je potvrdio i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i najavio da bi sve u vezi sa uvođenjem novog partnera trebalo da bude rešeno do sledeće zimske sezone.

Koliki udeo državnog kapitala bi bio na prodaju, te da li bi to bilo najbolje rešenje za probleme OC Jahorina, trebalo bi da se definiše na sastanku predstavnika Vlade RS, centra i opština ove regije. I u Ministarstvu zasad ne žele ništa konkretno da kažu o planovima za eventualnu privatizaciju, pregovorima sa Skijalištima Srbije ili eventualnim drugim ulagačima.

Upućeni kažu da je prelomni momenat da se za OC Jahorina, koji je u većinskom državnom vlasništvu, pronađe dugoročno rešenje, jer im je već ozbiljno ugroženo poslovanje.

- Od poslednje tri zimske sezone, dve su nam bile zelene zime. Ova sezona je za čak 70 odsto lošija od prethodne. Još se izmiruju obaveze prema državi i isplaćaju plate - tvrdi direktor OC Velibor Lazarević.

Bez pomoći države, kaže, centar nema čemu da se nada.

- Sa Skijalištima Srbije nedavno smo napravili memorandum o saradnji. Oni su pokazali interesovanje da investiraju i počeli su neki razgovori, ali na vladama RS i Srbije je da sve dalje dogovore - kaže Lazarević.

Direktor Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić, povodom najave da bi ovo preduzeće moglo da preuzme deo Olimpijskog centra Jahorina, pojašnjava da je između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske i ranije je bilo pregovora o preuzimanju Olimpijskog centra Jahorina na upravljanje, a povezivanje regionalnih ski-centara bio bi još jedan logičan nastavak ove saradnje. Kako kaže, ovaj ski-centar ima veliki potencijal i strateški je važan za Republiku Srpsku i Srbiju. 

- Ukoliko se Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije dogovore, Skijališta su spremna da pomognu razvoju i unapređenju ovog ski-centra, ističe Ljevnaić za Večernje Novosti i dodaje: 
- Poslednjih deset godna radimo na modernizaciji naših ski-centara i rezultati su više nego vidljivi. Svakako, u kontaktu smo za rukovodstvom Jahorine, a od ove godine službeni ski-pas za ovu planinu pruža mogućnost besplatnog skijanja na Kopaoniku i obrnuto

Narodni poslanik s Pala Miroslav Brčkalo je dodao: 

- Ako završi sistem veštačkog osnežavanja, Jahorina se može nečemu nadati, a bez toga, žali bože velikih para koje su uložene, a nisu adekvatno utrošene. Sada imamo tri fantastična vertikalna transporta, a nemamo na čemu da skijamo. Mnogi turisti su se već zbog toga razočarali.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar