Naslovna    Vesti    Skijališta    Izgradnja dvoseda na Crnom vrhu
04

sep

2012

Izgradnja dvoseda na Crnom vrhu

Na Crnom vrhu kod Bora u toku su završni radovi na izgradnji dvosedne žičare, u koju je uloženo skoro pola miliona evra.

Do kraja septembra biće postavljena dvosedna žičara, kapaciteta 1.200 skijaša na sat i dužine 1.300 metara, rekao je Jovica Anđelović koordinator Borskog basena bakra, dodajući da Crni vrh staje rame uz rame sa vodećim turističkim centrima u Srbiji.

"Žičara je stigla sa Kopaonika (bivši dvosed "Centar"), kao donacija Skijališta Srbije, RTB-a Bor, Energoprojekta i ATB FOD-a. Postavljena je na četrnaest stubova i njome se savladava visinska razlika od oko 320 metara", rekao je Anđelović. U četrnaest stubova žičare „Energoprojekt“ je uložio 125.000 evra a u izgradnju su se uključili RTB Bor kao najveći investitor sa 260.000 evra, ATB FOD sa 32.000 evra i JP Borski turistički centar.

Opremljena sa 169 sedišta, ona će imati radnu-skijašku brzinu od 2,5 metara u sekundi i takozvanu letnju turističku brzinu od 1,67 m/s, pa će za sat vremena oko 1.200 skijaša moći da stigne na vrh planine.

Skijaši će na raspolaganju imati dve staze. Novu, pored žičare, dugu oko 1.500 metara, koja se gradi za nešto iskusnije skijaše, sa nagibom do 30 stepeni, i drugu "plavu" duž starog ski-lifta tipa sidro, dužine oko 800 metara. Ona je pogodnija za početnike i decu.

"Plan je da svi radovi budu završeni do početka turističke sezone", kaže Anđelović, koordinator za izgradnju žičare.

U Turističkom centru u Boru očekuju tri do četiri puta veći broj skijaša nego prošle zime, kada je na Crnom vrhu kod Bora na snegu uživalo 2.000 skijaša.

Oni su tokom minule sezone mogli da se okrepe u Planinarskom domu ispod ski-lifta, ali će pored nove žičare opština urediti prilazni put, parking, objekat za iznajmljivanje skijaške opreme, kafić i ostale prateće objekte, izjavio je Tanjugu Milan Šerbula v.d. direktora Turističkog centra.

Skijašima će biti na raspolaganju i nedavno renovirani hotel Jezero sa 250 ležajeva koji je udaljen oko 10 kilometara od početne stanice žičare.

Izvor i photo: Tanjug, RTV Bor, istMedia

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
26

jun

2016

11:15  |   anonymous [neregistrovani]

Molim Vas da mi pomognete kako bi za Poslovna skolu zavrsila rad studiju slucajeva. A kako nisam u mogucnost i da dodjem do podataka koliko je potrebno novca da bi se u radio ako pas i sta je sve potrebno . Neizmerno bih vam bila zahvalna ako ste u mogucnost i da mi pomognete. Unapred zahvalna. Pozdrav.  (draganamitrovic1975@gmail.com)

Preporuka

Ostavi komentar