Naslovna    Vesti    Skijališta    Pregled otvorenih skijališta u Evropi
20

okt

2012

Pregled otvorenih skijališta u Evropi

Većina evropskih glečerskih skijališta je već otvorena, dok preostala svoje staze puštaju u pogon u narednim danima.

Snežne padavine koje su pogodile Alpe prethodne nedelje stvorile su dobre skijaške uslove na većini evropskih glečera. Na nekim mestima palo je i do pola metra snega. Toplije temperature prethodnih dana dovele su do topljenja snega, ali na većim visinama uslovi za skijanje su i dalje dobri.

Već otvorenim skijalištima ovog vikenda pridružuju se Engleberg, St Moritz i Cervinia. Takođe se otvara i fun park na Kaprunu. Sledećeg vikenda otvara se i francuski glečer Les Deux Alpes, međutim samo na nedelju dana koliko traje i školski raspust. Nakon toga će biti zatvoren do 01.12. kada će ponovo biti dostupan svim skijašima i borderima.

Od ranije su otvoreni Hintertux, Stubai, Soelden, Kaprun i Pitztal u Austriji. Prošle nedelje otvorena je i najviša žičara u Austriji, Wildspitze gondola na Pitztal glečeru koja skijaše vozi do visine od 3,340 metara nadmorske visine.

U Švajcarskoj, gornje staze na Zermattu i Saas-Feeu rade, iako su bile zatvorene krajem nedelje zbog jakog vetra. U Italiji, otvoreni su Val Senales i Passo Stelvio.

U Francuskoj je otvoren Grande Motte glečer iznad Tignesa. Ranije ove nedelje sneg je pao čak i u samom mestu, ali staze koje vode do podnožja ipak nisu otvarane.

Novi sneg je naročito dobrodošao u Soeldenu, gde se sledećeg vikenda očekuje otvaranje nove sezone Svetskog kupa. U ponedeljak 22. oktobra počinje se sa ubrizgavanjem vode u stazu na kojoj će se voziti trka, kako bi bila savršeno pripremljena za najbolje veleslomaše i veleslalomašice sveta.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar