Naslovna    Vesti    Skijališta    Masovno otvaranje skijališta u Alpima
01

dec

2012

Masovno otvaranje skijališta u Alpima

Sneg koji je pao u Alpima prethodnih dana, omogućio je otvaranje velikog broja skijališta ovog vikenda.

U Austriji je otvoren Ischgl, trenutno ima 60cm snega, radi 26 ski liftova koji pokrivaju čak 106km staza što je možda najveći broj trenutno otvorenih staza za jedno skijalište u Austriji. Na tradicionalnom koncertu koji prati otvavranje ovog ski centra, nastupiće The Scorpions. Glečeri i dalje imaju odlične uslove a prednjači Hintertux sa 58km staza, 16 žičara i visinom snega od oko 105cm.

Međutim iako se najavljuje dosta padavina u narednih 72h, neki austrijski ski centri su odlučili da odlože otvaranje. Tako St. Anton i Kitzbuehel svoje staze otvaraju tek 8. decembra iako je to trebalo biti ovog vikenda.

U Francuskoj je Val Thorens otvorio svoje staze još prošlog vikenda i tako se "pridružio" Tignes-u i Montegenevre-u. Čak 11.000 ljudi je bilo prisutno na otvaranju ovog ski centra u sastavu Tri doline. Takođe, La Clusaz, koji je deo nove Lake Annecy skijaške regije, otvara ovog vikenda. U pogonu je 6 staza koje pokrivaju 4 ski lifta a ovaj ski centar će raditi samo vikendom do 22. decembra kada je i zvanično otvaranje.

Što se tiče Italije, najviše snega trenutno beleži Cervinia sa 1.2m. Samo u sredu je palo čak 80cm a ovaj ski centar povezan sa Zermatt-om, otvoren je još krajem oktobra. I ostala neglečerska skijališta u Italiji su zvanično otvorena ovog vikenda iako su neka od njih već bila u funkciji vikendom. To su Madonna di Campiglio, Cortina d'Ampezzo, Livigno i Bormio koji imaju u proseku od 30-60cm snega. Takođe, većina skijališta iz sastava Dolomiti Superski, biće na raspolaganju skijašima i borderima od ovog vikenda.

U Švajcarskoj je značajan sneg pao u proteklih nekoliko dana. U sredu je Saas Fee zabeležio 30cm novog snega i sada ga ukupno ima oko 1.5m. Susedni Zermatt takođe može da se pohvali značajnom količinom padavina. Pored njih su u funkciji Corviglia u St. Moritzu, Crans Montana, Laax, Verbier i Glacier 3000.

U regionu još uvek nema značajnijih padavina. U Banskom je juče zabeleženo 8 stepeni tako da ni topovi nisu u mogućnosti da proizvode veštački sneg. Međutim, u narednih nekoliko dana se očekuje značajniji pad temperature i velike količine padavina tako da se nadamo da će to omogućiti otvaranje većeg broja skijališta u okruženju.


 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar