Naslovna    Vesti    Skijališta    Pregled stanja na skijalištima u regionu
31

dec

2012

Pregled stanja na skijalištima u regionu

Ukoliko ste odlučili da novogodišnje praznike provedete na nekom od regionalnih skijališta, evo prilike da se upoznate sa trenutnim uslovima koji tamo vladaju.

Na Kopaoniku trenutno radi 17 žičara i ski liftova, visina prirodnog snežnog pokrivača je samo 33cm međutim zahvaljujući instalacijama za veštačko osnežavanje situacija na stazama je zadovoljavajuća. Na njima je od 20-40cm utabanog snega što je sasvim dovoljno za dobro skijanje. Međutim svi ljubitelji freeride skijanja i bordanja se ipak neće zadovoljiti ovim podatkom te će morati da sačekaju neke obilnije padavine. Od "ozbiljnijih" staza u najvećem srpskom ski centru, još uvek se čeka na otvaranje Gvozdca, Ledenice, Bele Reke (trenutno radi samo za izvlačenje) i Gobelje (četvoroseda).

I na druga dva ski centra kojima gazduje JP "Skijališta Srbije" je slična situacija. Na Staroj planini je visina snega 23cm, na stazama do 25cm utabanog a u funkciji je ski lift Rudine, gondola Jabučko ravnište kao i četvorosed Babin zub. Još uvek nema dovoljno snega da bi se otvorio i drugi deo skijališta gde su Konjarnik i Sunčana dolina.

Na Zlatiboru rade sve instalacije osim ski lifta Bandera i staze Zmajevac. Visina prirodnog snega je 22cm dok je debljina podloge na pistama između 15 i 20cm.

Čini se da izuzetno dobri uslovi trenutno vladaju na Jahorini. Danas izmerena visina snega iznosi 45cm a sve instalacije su u pogonu uključujući i novi šestosed Skočine. Po svemu sudeći svi oni koji su se zaputili na olimpijsku planinu imaju puno razloga za zadovoljstvo i uživanje u skijanju.

Ne treba nikako zaboraviti ni Bjelasicu. Ski centar Kolašin 1450 beleži visinu snega od 50cm u podnožju a čak 85cm na vrhu. U funkciji su liftovi: Ćupovi, Vilina voda, Jezerine i Ključ a nakon novogodišnjih praznika, najavljeno je ponovno otvaranje hotela Lipka u Kolašinu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar