Naslovna    Vesti    Skijališta    Investicija od 2 miliona evra za Platak
19

sep

2013

Investicija od 2 miliona evra za Platak

Skijališe Platak iznad Rijeke, prema najavama, zimu će dočekati u novom ruhu.

Za mesec dana trebalo bi biti završeno uređenje puta i parkirališta na Platku kao i proširenje 2,2 kilometra puta od Malog Platka do parkirališta Platak, čija su gradilišta protekle nedelje obišli primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa saradnicima, načelnik Opštine Čavle Željko Lambaša te predstavnici Županijske uprave za ceste, Goranskog sportskog centra i izvođača radova, Građevinskog preduzeća Krk.

Izuzetno mi je drago da smo se našli ovdje na Platku u ovom sastavu, što pokazuje veliki doprinos i napore uložene u projekat Sportsko-reakreativnog centra Platak. Pre tri godine Županija je počela projekat Platak, najpre sređivanjem imovinsko-pravnih odnosa na ovom delu Platka na kojem se sada nalazimo. Uz radove koji su u toku te ulaganja u žičare, možemo reći kako će na Platku u kratkom roku biti uloženo ukupno 15 miliona kuna. Uz spomenute radove, u izradi je i dokumentacija za rekonstrukciju Velikog doma, koji će se urediti tako da zadovoljava uslove objekta s tri zvezdice, dok će Mali dom ostati kao planinarski dom. Svim navedenim radovima, kako onima koji su u toku, tako i onima koji su planirani u skorašnjoj budućnosti, namera nam je podignuti kvalitet boravka i bavljenja sportom i rekreacijom na Platku - kazao je Lambaša, dodajući kako je Opština Čavle sretna što je Županija prepoznala ideju novog Platka i uložila znatna finansijska sredstva.

Žičare i ski liftovi

Župan Zlatko Komadina kazao je kako ovi radovi označavaju početak revitalizacije Platka i čine sastavni deo budućeg SRC-a Grobnik - Platak.

Cilj nam je učiniti Platak zimskim, ali i letnjim izletištem, pa će tako, na primer, parkiralište koje će tokom zime služiti za parkiranje vozila, tokom leta delom biti igralište. Želimo povezati Platak s turističkom ponudom na moru i upravljati sistemom svih sportskih objekata kroz Goranski sportski centar. Uz sve navedeno i sanaciju žičara, možemo slobodno reći kako niče novi Platak - istakao je Komadina.

Županijski rukovodilac za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan kazao je kako će spomenuta cesta osiguravati pristup prema sadržajima koje Platak nudi.

Nastavak projekta SRC-a Platak odnosi se na uređenje žičara Radeševo i Pribeniš, a i ski liftove koje to nisu bili staviće se u funkciju. Želimo učiniti Platak centrom celogodišnjeg turizma, osigurati da ljudi s malom decom, dakle cele porodice, mogu svakodnevno doći na Platak i okrepiti se i zabaviti istovremeno. Stoga ćemo urediti i prostor s dvadesetak roštilja i klupicama - kazao je Krpan.

Direktor Goranskog sportskog centra Damir Majnarić podsetio je kako je Opština Čavle u vlasništvo GSC-a ušla krajem prošle godine, kada je i sklopljen ugovor kojim se GSC-u daje upravljanje na žičarama Platak, kao i pratećim objektima na Platku.

Prošle je godine obavljena rekonstrukcija žičare Radeševo i baby lifta Pribeniš, a ovogodišnja skijaška sezona počela je 19.01. i trajala do 08.04. U tih osamdeset dana, čak 38 je bilo s lošim vremenskim uslovima, kada se nije moglo skijati. Ove godine planiramo staviti u funkciju ski liftove Pribeniš 1 i Tešnje te popraviti sistem veštačkog osnežavanja, a za sve spomenuto Županija je u budžetu osigurala 4,3 miliona kuna, od čega će deo biti upotrebljen i za izradu projekata proširenja skijališta. U bliskoj budućnosti u planu je i postavljanje novih ski liftova na Radeševu. Što se tiče letnih sadržaja, tu mislimo urediti pešačke staze i jednu biciklističku stazu, dečije igralište, kao i adrenalinski park te izletište. Deo spomenutih projekata biće realizovan ove, a deo sledeće godine, a kandidovaćemo ih i za evropske fondove - kazao je Majnarić, dodajući kako sve ovo ima krajnji cilj učiniti Platak atraktivnim tokom cele godine.

Izvor: Novilist.hr

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar