Naslovna    Vesti    Vail 2015    Startuje Svetsko prvenstvo u Vailu i Beaver Creeku
Svetsko prvenstvo, Vail & Beaver Creek 2015
01

feb

2015

Startuje Svetsko prvenstvo u Vailu i Beaver Creeku

Najbolji skijaši planete takmičiće se u Koloradu, a nastupiće i reprezentacija Srbije.

Američka skijališta Vail i Beaver Creek u naredne dve nedelje biće domaćini najvažnijeg skijaškog događaja sezone - Svetskog prvenstva u alpskim disciplinama. Oko 700 skijašica i skijašica iz 70 zemalja takmičiće se u pet ženskih i pet muških trka, kao i Nation team eventu, koji je zamišljen kao paralal veleslalom. Ovo je, inače, treći put da se Svetsko prvenstvo održava u ovim skijalištima, 1989. godine trke su vožene samo u Vailu, a 1999. u oba resorta.

Preko 1.500 novinara izveštavaće s ovog prvenstva, a milijardu ljubitelja skijanja širom sveta putem raznih medija pratiće dešavanja sa padina Vaila i Beaver Creeka. 

SKIJAŠICE

Već u utorak na novu stazu Raptor će skijašice koje će pokušati da osvoje medalje ili bar da ostvare što bolje rezultate u superveleslalomu. I tu već dolazimo do onoga što očekuju svi Amerikanci, ali i ostali navijači Lindsey Vonn - novo svetsko zlato. Lindsey je napravila fenomanalnu uvertiru, postavila je novi rekord po broju pobeda u Svetskom kupu. Međutim, videćemo koliko je psihički spremna za veliki pritisak, jer ne treba zaboraviti da je pre dve godine na SP u Schladmingu baš u prvoj trci supervelslaloma pala i doživela tešku povredu posle koje je usledila prava agonija.

- Pre 16 godina, kada je Vail poslednji put bio domaćin Svetskog prvenstva, bila sam samo jedna od volonterki koja je pomagala organizatorima da staza bude u dobrom stanju. Sećam se da sam to mrzela jer sam morala da ustajem u četiri sata ujutro - uz osmeh se priseća Lindsey Vonn, koja se tada prezivala Kildow.

Međutim, od tada se mnogo toga promenilo i ona je najveća favoritkinja za osvajanje medalja u brzim disciplinama.

- Imam veliku želju da ostvarim dobre rezultate zbog moje porodice, doći će svi da me posmatraju. Želim da im omogućim da se zajedno sa mnom raduju i slave. Staza izgleda odlično i veoma sam uzbuđena - poručila je najbolja skijašica svih vremena.

Tina Maze aktuelna je šampionka sveta u superveleslalomu i već prvog dana se očekuje velika borba. Ne treba zaboraviti da su na ovakvim takmičenjima moguća iznenađenja, poput onog kojeg je priredila Julia Mancuso osvajnjem bronze u Schladmingu. Anna Fenninger, Lara Gut, Tina Weirather, Elisabeth Goergl... devojke su koje mogu na pobedničko postolje u spustu i superveleslalomu. Francuskinja Marion Rolland, osvajačica zlata u spustu sa prošlog SP, zbog povrede neće biti u prilici da brani najsjajniju medalju.

Kada govorimo o tehničkim disciplinama, sve oči domaćih navijača biće uprte u domaću herionu Mikaelu Shiffrin. Domaću u bukvalnom smislu reči, pošto se njen dom nalazi samo nekoliko kilometara od staze na kojoj će pokušati da ponovi ogroman uspeh iz Schladminga, gde je osvojila zlato u slalomu. Ova disciplina je pravi skijaški rulet i najmanja greška može da bude kobna, pa je zato nezahvalno prognozirati, ali pored Michaele, u najužem krugu favoritkinja za medalje su Frida Hansdotter, Kathrin Zettel, Tina Maze...

Ženski veleslalom će takođe biti veoma zanimljiv, ali teško da će aktuelna šampionka, Francuskinja Tessa Worley, biti u stanju da ponovo zablista, pošto je imala problema s povredama. Ponovo moramo da pomenemo najkompletniju skijašicu današnjice Tinu Maze, aktuelnu osvajačicu Velikog globusa Annu Fenninger, Evu-Mariju Brem, pa i Mikaelu Shiffrin.

SKIJAŠI

Povrede sjajnih asova Aksela Lunda Svindala i Bodea Millera svakako će donekle umanjiti uživanje u brzim disciplinama na Svetskom prvenstvu. Norvežanin, koji drži titulu u spustu, dok je u superveleslalomu osvajač bronze, poslednjih desetak dana trenira, ali nije siguran da li će uopšte moći da se takmiči. Pitanje je i u kakvom je stanju ligamenti njegovog kolena zbog kojih je propustio celu sezonu.

Što se tiče Millera, iz američke reprezentacije stižu vesti da će odluka biti doneta u poslednji čas, a sve zavisi kako će se Bode osećati na dan trke. Legendarni skijaš ima 37 godina i ovo je poslednja prilika da uradi nešto više na stazama u SAD. Bode nije osvojio medalju na Svetskim prvenstvima deset godina.

Što se tiče brzih disciplina, posebno spusta, Norvežani se nadaju da drže najjači adut u liku Kjetila Jansruda, koji je sjajno zamenio Svindala. Kjetil je već osvajao svetske medalje, ali u juniorskoj konkurenciji i reklo bi se da je konačno dočekao svojih "pet minuta". Međutim, pošto popravnog nema, nemoguće je predvideti redosled na postolju. Italijan Dominik Paris je u fenomenalnoj formi, što je pokazao u Kitzbuehelu. Hannes Reichelt, Guillermo Fayed, Steven Nyman, Beat Feuz su samo neki od skijaša koji mogu da zablistaju, a ne treba smetnuti s uma da je u Schladmingu zlato u superveleslalomu osvojio Ted Ligety.

Ted je pre dve godine bio najuspešniji takmičar na Svetskom prvenstvu, jer je iz Austrije u SAD doneo tri zlata, ali rezulati ove sezone u Svetskom kupu nisu u skladu sa njegovim ambicijama. Kada je veleslalom u pitanju, najveći konkurent biće mu Marcel Hirscher. Austrijanac je mnogo napredovao u ovoj disciplini i mogli bismo da gledamo epsku bitku. Alexis Pinturault, Fritz Dopfer, Thomas Fanara...raspoloženi su da im okvare planove. 

U najzahtevnijoj tehničkoj disciplini će takođe biti neizvesno. Pomalo je neobično da Felix Neureuther vodi glavnu reč, dok bi Hirscher mogao da izgubi Mali globus u njegovoj najjačoj disciplini. U velikoj formi u Kolorado je stigao Rus Aleksander Khoroshilov, a mladi Henrik Kristoffersen je zapet kao puška. Veteran Ivica Kostelić teško može da očekuje dobar plasman u slalomu, ali bi možda medaljom u superkombinaciji mogao da stavi tačku na sjajnu karijeru.

Pored Kostelića, dobar rezultat u superkombinaciji treba očekivati i od Natka Zrnčića-Dima, dok bi Filip Zupčić mogao da ostvari dobar plasman naročito u veleslalomu.

Reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu imaće osam predstavnika. Najviše se očekuje od najbolje srpske skijašice Nevene Ignjatović, koja je nedavno doživela povredu kolena, ali oporavak teče po planu i biće spremna za tehničke discipline. Pored nje, iskustvo sa najznačajnije smotre skijanja imaće Maša Janković, Barbara Bogdanović, Nina Mandić, kao i muškarci Andrija Vuković, Strahinja Stanišić, Mladen PešićSava Pavlović. 

Raspored:

Utorak, 03.02.

01:30h Svečana ceremonija otvaranja

19:00h Superveleslalom (ž)

Sreda, 04.02.

19:00h Superveleslalom (m)

Petak, 06.02.

19:00h Spust (ž)

Subota, 07.02.

19:00h Spust (m)

Nedelja, 08.02.

18:00h Superkombinacija (m), prva vožnja - spust

22:15h Superkombinacija (m), druga vožnja - slalom

Ponedeljak, 09.02.

18:00h Superkombinacija (ž), prva vožnja - spust

22:15h Superkombinacija (ž), druga vožnja - slalom

Utorak, 10.02.

22:15h Nations Team event

Četvrtak, 12.02.

18:00h Veleslalom (ž), prva vožnja

22:00h Veleslalom (ž), druga vožnja

Petak, 13.02.

18:00h Veleslalom (m), prva vožnja

22:00h Veleslalom (m), druga vožnja

Subota, 14.02.

17:45h Slalom (ž), prva vožnja

22:00h Slalom (ž), druga vožnja

Nedelja, 15.02.

17:45h Slalom (m), prva vožnja

22:00h Slalom (m), druga vožnja

'    

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar