Naslovna    Blog    Ski Oprema    Fischer - noviteti za sezonu 2014/15
05

jul

2014

Predrag Gajić

Fischer - noviteti za sezonu 2014/15

Austrijska kompanija slavi 90 godina od osnivanja, a za predstojeću sezonu pripremila je nekoliko noviteta.

Austrijska kompanija Fischer na devedesetogodišnji jubilej predstavlja nekoliko noviteta za sezonu 2014/15. 

Već dugo godina linija RC4 Worldcup predstavlja moćan adut Fischera, a sada je napravljen korak napred sa novom pločom Race Booster. Ona omogućuje skiji, odnosno skijašu, da napravi kraći zavoj, pre svega na račun brže i kraće prve faze zavoja. Sva snaga je skoncentrisana u centru skije. Tehnologija je trenutno prisutna kod veleslalomskih skija, testira se upotreba i na kraćim, slalomskim skijama.

Ogromna energija, vreme i znanje uloženo je u razvoj segmenta turnog skijanja. Patentirana tehnologija Aeroshape daje mogućnost boljeg penjanja i odlične vozne karakteristike kod spusta. Za ovu tehnologiju vezane su sledeće karakteristike:

Optimizacija mase

Manja količina materijala na obe strane skije uzrokuje skoncentriranost mase po uzdužnoj osi, a zbog toga je penjanje lakše i skijanje mnogo kvalitetnije.

Kontrola torzione krutosti

Zaobljeni oblik ruba skije sa obe strane pridonosi bržem transferu snage, a poboljšano je prijanjanje rubnika na podlogu.

Zbog posebnog oblika i smanjenog otpora Aeroshape skija lepše klizi kroz sneg.

Fischer nudi kompletan paket, zato su u ovoj kompaniji razvili prvu cipelu za turno skijanje, koja se u popunosti prilagođava nozi. Svima već dobro poznata Vacuum Fit tehnologija je sada prisutna i u segmentu turno skijaških cipela.

Kod alpskih skijaških cipela se sve zasniva na potpunom prilagođavanju cipele stopalu skijaša. A kako se pobednička taktika ne menja, tehnologija Vaccum izrade cipela raširena je na tri glavna segmenta:

Vacuum Fit

U sezoni 2014/15 nadgradnja izrade sa  Vacuum Fit 2 Zone, kod koje je moguće prilagođavanje pritiska u predelu prstiju i gležnja.

Comfort Fit

Linija skijaških cipela, gdje se po nozi oblikuje samo donji dio cipele.

Thermoshape

Thermoshape nudi odličan fiting unutrašnje cipele, koji se postiže načinom toplotne obrade.

U razredu High Performance i dalje dominira Progressor u svim svojim verzijama (Progressor 900, 800, 700 i 600). Tehnologija dvostrukog radijusa daje ovim skijama univerzalnost koja omogućuje skijašu izvođenje, kako kratkih, tako i dužih zavoja pri velikim brzinama.

Suštinska važnost tehnologije dvostrukog radijusa (Dual Radius System) krije su u samoj geometriji skije. Prve dve trećine skija ima slalomsku geometriju, što omogućuje lakšu vodljivost, poslednja trećina je veleslalomske geometrije, koja daje stabilnost kod dužih zavoja i većih brzina.

Sve skije u seriji Progressor takođe su izrađene u On-piste Rocker profilu, koji osigurava lakši i harmoničan ulaz u zavoj i odličan kontakt rubnika kroz ceo zavoj.

Poznatu freeride liniju Watea nadomestio je svež i više univerzalan Ranger. Freeski rocker, Sandwich Sidewall konstrukcija, smanjena težina i dodatna ojačanja iz titanijuma nude zaista vrhunski skijaški doživljaj. 

Linije Ranger i Motive oplemenjene su sa tehnologijom Air Tec. Air Tec su Fischerovi stručnjaci iz nordijskog primenili i na područje alpskog skijanja.

Pored toga što je s Air Tec tehnologijom drvena jezgra skije za 25% lakša, i dalje ostaje torziona krutost kao i pravilno savijanje skije, a zadržavaju se sva svojstva skije za izvanredan osećaj, kako na uređenim, tako i na neuređenim terenima.

Pomenuta Allmountain serija Motive obogaćena je ove godine novim najjačim modelom Motive 95TI.

Generalni zastupnik za Fischer
Vita Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, Slovenija, info@vita.si, tel: +386 (0)7 30 44 990



 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar