Naslovna    Blog    Ski Oprema    Voelkl - noviteti za sezonu 2014/15
30

jul

2014

Predrag Gajić

Voelkl - noviteti za sezonu 2014/15

Poznati brend pripremio je novi asortiman za predstojeću zimu.

Nemački proizvođač ski opreme Voelkl u novu sezonu ulazi sa unapređenim tehnološkim rešenjima koje primenjuje godinama. Što se tiče skija, modeli su uglavnom ostali isti, a najveći pomak napravljen je u dizajnerskom smislu. Pojedine serije obogaćene su tehnologijama koje nisu sadržavale do sada, dok su neki modeli izbačeni iz proizvodnje.

Voelkl ima tri glavna segmenta – Alpine, Freeski i Turno, a interesantno je da je u sva tri prisutna V-Werks tehnologija, koja pomoću ugljeničnih vlakana jezgro skije čini čvrstim, ali mnogo lakšim. Treba napomenuti i nastavak razvijanja jedinstvene UVO tehnologije (Ultimate vibration object), kojom se smanjuju vibracije gornjeg dela skije. Speedwall multilayer woodcore - višeslojno drveno jezgro sastoji se od mekšeg i lakšeg drveta u sredini, dok se delovi uz rubnike prave od tvrđeg drveta zbog poboljšanja torzione krutosti.

Segment Alpine predvodi dobro poznata race serija Racetiger. Pravi takmičarski modeli su Racetiger Speedwall SL R i Racetiger Speedwall GS R. Odmah ispod se nalaze slalomski Racetiger Speedwall SL UVO u žuto-crnim nijansama, dok je siva gotovo izbačena. Veleslalomski Racetiger Speedwall GS UVO dobio je zanimljivu crveno-crnu kombinaciju, a potom idu modeli vrhunskih karakteristika namenjeni odličnim skijašima, ali bez takmičerskih pretenzija RC UVO Neon-Orange, RC UVO Red, SC UVO White i SC UVO Black.

Dva ekstrema ukombinovana u jednoj skiji – Code. Perfektna fuzija brzinskog i freeride duha. Tako Voelkl najavljuje seriju koja je ipak više namenjena stazi i traži solidnu skijašku potkovanost. Od četiri modela najzahtevniji je Code Speedwall L UVO, sledi Code Speedwall S UVO, pa Code UVO Red i Code UVO Orange.

Za skijanje po celoj planini (allmountain), zadužena je poznata serija RTM, sada veoma zanimljivog dizajna. Širi modeli imaju potpuni rocker profil, a to su RTM 84, RTM 81 i RTM 77, dok je kod RTM 75 i RTM 73 rocker primenjen samo na vrhu skije.

Skijašicama je posvećena posebna pažnja, pa je nemački proizvođač tehnologijom BIO-LOGIC xtraLIGHT potrudio da skije za dame budu veoma lagane, a da s druge strane zahtevnije pripadnice ženskog pola ne moraju da po svaku cenu zalaze u "muško" odeljenje. Sekcija Essenza nudi sedam modela, od kojih je najjači Charisma, slede Allura, Chiara, Viola, Aurena, Adora Black i Adora White.

Što se tiče Freeridea, Voelkl je napravio sledeće podele – Sportive, Playful, Allmountain, Park&Pipe, Woman i Junior.

Sportive sadrži dva modela, poznata od ranije Shiro i Gotama. Shiro je u struku širok 119 mm, a na vrhu čak 151 mm. Kažu da je ova skija uprkos robusnom izgledu veoma lagana za vožnju. Gotama je malo uža, ali pruža jedanko uživanje u dubokom snegu.

Playful ima tri modela živopisnih boja i interesanih naziva – potpuno novi Three, zatim Two i One. U Voelklu tvrde da se do sada nisu pojavile ovakve skije za ekstremne izazove, a da su s druge strane veoma vodljive.

Stigli smo do segmenta Freeride Allmountain, gde suvereno vlada najveći Voelklov adut Mantra. Ovaj model godinama je jedan od najpopularnijih u svetu, a sada je preuređen. Što se tiče dizajna, izbačena je crna boja, pa je površina potpuno crvena sa belim natpisima. Takođe, primenjen je potpuni rocker profil, a i sama geometrija skije je izmenjena. Jedino što je ostalo isto jeste konstrukcija. Model Bridge je za one koji osim „powdera“ vole i uređenu stazu, pa je ova skija odlična za sve uslove. Slično može da se kaže i za Kendo, koji je uži (89 mm u struku).

Oni koji imaju višak adrenalina i koji se u parku osećaju kao kod kuće izabraće neki od modela iz segmenta Park&Pipe. Tu ih čeka predvodnik Wall, a radi se o modelu koji ima konstrukciju od višeslojnog drveta kao race skije, slede Kink, Step, Ledge i Alley. I dame mogu da se odluče za neki od samo za njih pripremljenih modela. Najširi One Pink i Aura su izbačeni ove godine, a tu su još Kenja, Yumi i Pyra, ali ovaj poslednji je pre svega za akrobacije u parku.

Voelkl je poznat po dugogodišnjoj saradnji s poznatim proizvođačem vezova Marker, a za predstojeću zimu stiže novitet u obliku rMOTION2 veza izrađenim specijalno za modele Code Speedwall UVO i Racetiger Speedwall UVO. Nova lakša race ploča omogućuje optimalnu fleksibilnost i još jače držanje. Vez je oko 20 odsto širi u odnosu na prethodni model, što omogućuje bolji transfer snage i veću kontrolu, a poboljšane su i karakteristike "pete".

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar