Naslovna    Blog    Ski Oprema    Völkl - noviteti za sezonu 2013/14
12

maj

2013

Predrag Gajić

Völkl - noviteti za sezonu 2013/14

Nemački proizvođač nam nije pripremio mnogo noviteta, ali ih ipak ima, kako kada su u pitanju modeli skija, tako i na polju tehnoloških dostignuća.

Völkl nam nije pripremio mnogo noviteta za narednu sezonu, ali ih ipak ima, kako kada su u pitanju modeli skija, tako i na polju tehnoloških dostignuća. Najpre da pomenemo šta je to novo kod nemačkog proizvođača. Pre svega, Völkl je uveo novitet kod smanjenja vibracija skija, a ta tehnologija je dobila naziv UVO (Ulitmate Vibration Object).  Radi se adapteru koji se nalazi pri vrhu skije i koji u sebi ima pokretne "plivajuće" elemente. Oni, u zavisnosti od inercije i sile proizvedene prilikom kretanja, smanjuju neželjne vibracije i skijanje čine mirnijim i stabilnijim.

U Völklu tvrde da je prijanjanje rubnika još bolje, pa ne čudi što se ova tehnologija primenjuje kod race i jakih allmountain modela. Pravi takmičarski modeli Racetigera ga nemaju, ali na onima koji nose oznaku race, a nešto su manje zahtevniji, primetićete adapter. Radi se o modelima SC Racetiger UVO (slalom) i RC Racetiger UVO (veleslalom).

Odmah ispod ovog segmenta nalazi se serija Code - skije visokih perfomansi namenjene ekspertima i odličnim skijašima. Rocker u kombinaciji sa poznatim Speedwall i PSi tehnologijama glavne su odlike Code serije od prošle sezone, a sada je stigao i jedan potpuno novi model - Code UVO, jedini koji ima pomenuti adapter protiv neželjenih vibracija.

Kao novitet mogli bismo izdvojiti i primenu prošlosezonske Werks tehnologije u tri modela iz različitih segmenata. Tako je stvorena potpuno nova klasa nazvana V-Werks. Za freeridere tu je nova V-Werks Katana, oni koji preferiraju pistu, opredeliće se za V-Weks Code, a skijašima koji vole da "švrljaju" po različitim terenima najbolje će “leći” V-Werks RTM. Poslednja dva modela bila su dostpuna i prethodne sezone.

Kada smo već kod RTM serije, čiji puni naziv glasi Ride The Mountain, napomenimo da je za narednu zimu pripremljen i jedan novi profil skije sa strukom od 81 mm - RTM 81. On se pozicionirao između najšireg RTM 84 i nešto užeg RTM 80.

Kod Völkla je uvek bilo veoma dobrih freeride skija, a tako će biti i naredne zime. Nuntaq, Nanuq, Amaruq, Inuk, Amak, Mauja, Qanik i Nukka zanimljivi su i neobični nazivi modela za skijanje po dubokom snegu, a oni malo ekstremniji po tom pitanju obratiće pažnju na Kuro, Shiro, Gotam ili Bridge. I nežniji pol ima čemu da se nada, Völkl je prošle sezone uveo novu liniju Essenza sa šest modela. Oni su sada dobili drugačije boje i dizajn, pa će dame biti u prilici da ih kombinuju sa nijansama odevnih predmeta.

Foto: Skijanje.com

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar