Naslovna    Vesti    Ostalo    Sukob ESF i britanskih tur operatora
17

nov

2012

Sukob ESF i britanskih tur operatora

Francuska škola skijanja želi da spreči engleske ski operatore da na stazama budu vodiči britanskim turistima.

Francuska nacionalna ski škola (ESF) pokušava da spreči britanske tur operatore da skijaju sa njihovim klijentima na organizovanim turama po francuskim skijalištima. Jedan od operatora se čak suočava sa sudskim procesom, pa je ove nedelje održano nekoliko sastanaka u Londonu kako bi se ovaj problem rešio. Svi najvažniji britanski tur operatori su protiv ovakvog stava ESF i njihov odnos je potpuno poremećen. 

Mnogi britanske turističke agencije nude servis ski domaćina (ski hosting), gde dobro obučeni operatori vode malu grupu skijaša ili bordera pokazujući im staze kako bi se bolje snašli. Oni ih ne podučavaju skijanju, ne idu u dubok sneg ili na teške staze. Ovaj servis je obično besplatan za one koji su uplatili dotične aranžmane.

ESF pokušava to da spreči, tvrdeći da se krše pravila nacionalne bezbednosti, te da tur operatori, po francuskom zakonu, nisu kvalifikovani za takav posao. S druge strane, turističke agencije iz Engleske prete da će turiste slati u one zemlje gde je ski hostig dozvoljen. Problem je što je Francuska najpopularnija destinacija za Engleze koji vole zimski turizam. Čak 35% ukupnog broja turista u zimskom periodu u Francuskoj predstavljaju Englezi.

Po francuskom zakonu, da bi neko vodio grupu skijaša i bordera, mora da bude potpuno kvalifikovani ski instruktor. Za takav status je potrebno nekoliko godina. Operatori koji sada skijaju s britanskim turistima imaju položene određene kurseve, ali nisu na istom nivou kao instruktori.

Agencije iz Britanije, koje inače imaju jak konkurentski odnos, sada su ujedinjene i zajedno se bore protiv pokušaja ESF da stopira njihove ski operatore. Sve su okupljene oko jedne firme – Le Ski. Protiv njenog suosnivača Nicka Morgana pokrenut se sudski postupak upravo od strane Francuske škole skijanja. Le Ski operatori radili su u Courchevelu, La Taniji i Val d'Isereu. Ta firma je jedna od najpoštovanijih i najstarijih, pošto nudi servise ski hostinga već 30 godina.

Na sastanku u Londonu predstavnici ESF su izneli stav da samo žele da se poštuje francuski zakon. Prema njihovom mišljenju, radi se o ljudima koji nisu dovoljno kvalifikovani, pa se sigurnost turista dovodi u pitanje. Negiraju da na ovaj način pokušavaju da obezbede više posla za svoje instruktore.

Druga strana tvrdi da ne želi da podučava ili nudi usluge profesionalnih vodiča, već samo da svojim klijetima omogući kompletniju uslugu. Čak, kako kažu, ohrabruju svoje turiste da potraže časove skijanje kod instruktora ESF. Da ironija bude veća, 200 instruktora Francuske škole skijanja sledeće nedelje stiže u London kako bi promovisali ESF.

Britanci traže da ESF povuče tužbu i prete da će bojkotovati francuska skijališta, što bi za njih bio veliki udarac. Međutim, Francuska škola skijanje teško će odustati od svoje namere, pa će ceo slučaj nastaviti da se kreće u sličnom pravcu. Interesatno je da u većini zemalja ski hosting funkcioniše bez problema, a često ski škole odlično sarađuju sa firmama koje se bave ski hostingom. 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar