Naslovna    Vesti    Ostalo    Gine se i na plavim stazama
20

mar

2013

Gine se i na plavim stazama

Jedno istraživanje iz Kolorada pokazalo da se najveći procenat incidenata sa smrtnim ishodom dešava na blagim, uređenim stazama.

Iskusan skijaš, star 37 godina, nosi kacigu. Izgubio kontrolu na uređenoj stazi i udario u drvo. Ovo je ukratko opis prosečne osobe u smrtnim slučajevima vezanih za ski centre u Koloradu u poslednjih pet godina. Istraživanje je izveo poznati dnevnik Denver Post.

Ukupno je zabeleženo 59 incidenata sa smrtnim ishodom, pri tome nisu uzeti u obzir slučajevi van uređenih staza. Najčešće fatalne povrede su fraktura lobanje i kidanje krvnih sudova posle udara u drvo. Dve osobe su poginule nakon sudara s drugim skijašima na stazi. U nijednom slučaju u poslednjih pet godina nije zabeležen povećan nivo alkohola u krvi.

Koliko god to čudno izgledalo, najveći broj fatalnih nesreća, 54 odsto, desilo se na plavim uređenim stazama za početnike i neiskusne skijaše, dok se 31 odsto odnosi na teže staze. Više od 80 odsto su muškarci, najmlađi je imao samo 11 godina, a najstariji 73. Uzrok je uglavnom gubitak kontrole na stazi i udaranje u drvo sa strane.

Prema Johnsu Hopkinsu, stručnjaku koji je radio na istraživanju, u SAD oko 600,000 ljudi godišnje pretrpi povrede na skijanju ili snoubordingu. Prošla sezona je u Koloradu bila jedna od najgorih jer je poginulo 19 ljudi, a ukupni broj posetilaca iznosio je 11 miliona. Na nivou SAD ski centre je posetilo oko 51 milion turista, a zabeležena su 54 smrtna slučaja.

Takođe je interesantan podatak, a o tome je Skijanje.com već pisalo, da povećan broj skijaša i bordera koji nose kacige nije doveo do smanjenja povreda glave. Jasper Shealy, profesor na Institutu za tehnologije u Rochesteru kaže da su kacige projektovane tako da sigurno štite prilikom brzina do 20 km/h, a prosečna brzina posle koje se dešavaju udarci o drvo su od 40 do 60 km/h. To, naravno, ne znači da ne treba nositi kacige jer one sprečavaju povrede kod lakših sudara.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar