Naslovna    Vesti    Skijališta    Otvaranje skijališta u Alpima
24

nov

2014

Otvaranje skijališta u Alpima

Ovog vikenda došlo je do masovnijeg otvaranja neglečerskih skijališta u Alpima.

Zahvaljujući nedavnim snežnim padavinama te niskim temperaturama, mnoga skijališta u Evropi otvorila su svoja vrata za skijaše i bordere nešto ranije nego što je bilo predviđeno, uz uglavnom promotivne cene ski karata.

U Francuskoj su se Tignesu i Val Thorensu, doduše samo tokom ovog vikenda, pridružili Alpe d’Huez (uglavnom staze oko glečera Sarenne), Montegenevre i La Clusaz. Pomalo zvuči neverovatno ali je Courchevel, koji važi za jedno od najskupljih skijališta na svetu, omogućio besplatno skijanje.

Zanimljivo da Les Deux Alpes, na kome vladaju odlični uslovi, ipak nije otvorio ranije od predviđenog termina koji je zakazan za naredni vikend, što je prilično razočaralo lokalne skijaše.

Švajcarski Davos takođe je počeo sa radom pa se tako priključio Corvatschu iznad St.Moritza a uskoro se očekuje otvaranje i Crans-Montane. Verbier i Antermatt su otvorili nekoliko staza još pre dve nedelje. Zermatt je u pogonu cele godine a Saas-Fee je počeo sa radom još početkom jeseni zahvaljujući svojoj nadmorskoj visini (3.600m).

Italijanska Madonna di Campiglio, odlučila je da otvori nekoliko staza u delu Passo Groste samo u nedelju 23.11. uz promotivnu cenu ski passa od 20€. Skijalište je sada ponovo zatvoreno do narednog vikenda kada zvanično počinje skijaška sezona. Takođe, središnji deo skijališta Monterosa iznad Gressoney-La-Trinité bio je otvoren samo ovog vikenda za sve ljubitelje zimskih sportova a cena ski karte iznosila je 25€. Zvanično otvaranje očekuje se 29.11.2014.

U Austriji su već tradicionalno otvoreni glečeri Pitztal, Kaunertal, Dachstein, Stubai, Sölden, Kaprun Mölltaler i Hintertux uz odlične uslove za skijanje. Njima se nedavno priključio i Obergurgl sa 13 otvorenih žičara te visinom snega od 44-81cm.

Od skijališta u regionu, svakako je iznenađenje otvaranje Vogela u Sloveniji. Iako je radilo samo tokom vikenda, prema fotografijama sa njihove zvanične Facebook stranice, dosta ljubitelja zimskih sportova je uživalo u skijanju i bordanju uz prilično dobre vremenske uslove. Cena karte iznosila je samo 13.5€ za odrasle, odnosno 9€ za decu. U pogonu su bile staze Orlove glave, Storeč i Brunarica a čak 3.000 skijašta skijalo je prethodnog vikenda na tom slovenačkom skijalištu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar