Naslovna    Vesti    Skijališta    Konačno sneg u Alpima
16

okt

2012

Konačno sneg u Alpima

Na velikom broju neglečerskih skijališta iznad 1800m palo je i do 50cm snega. U Livignu krenulo nordijsko skijanje.

Livigno je tokom jučerašnjeg dana zabeležio 48cm svežeg snega na vrhu dok je u dolini palo nešto manje, oko 30cm. Početak sezone u ovom italianskom ski centru u blizini St. Moritza i Bormia zakazan je za 24. novembar mada je poznato da skoro svake godine nekoliko staza u zoni Carosello 3000 počne sa radom bar 10ak dana pre zvaničnog otvaranja. Zanimljivo da nordijsko skijanje kreće od danas a svim zainteresovanim skijašima je na raspolaganju 30km staza. Ukoliko planirate odlazak u Livigno do 21. decembra, u izabranom smeštaju dobićete i gratis ski pass.

U još jednom italijanskom ski centru Passo Tonale palo je 30ak cm novog snega dok je glečer Presena koji se nalazi iznad njega zabeležio oko 50cm novih padavina. Žičare još uvek nisu u funkciji a otvaranje glečera je planirano krajem meseca.

Apsolutni rekorder u Austriji po količini padavina je Stubai Gletscher. U ovom ski centru tokom jučerašnjeg dana palo je čak 60cm svežeg snega. Trenutno je otvoreno 9 staza, ukupne dužine 34km kao i 10 ski liftova koji ih opslužuju. Skijanje je moguće sve do stanice Eisgrat na 2600m.

Na Mölltaler Gletscheru palo je 50cm novog snega. Otvorene su 3 staze kao i 3 žičare a skijanje je moguće između 2716m i 3122m nadmorske visine.

I francuski i švajcarski ski centri su zabeležili značajne količine padavina tokom jučerašnjeg dana.

Međutim, po rečima meteorologa, sneg na neglečerskim skijalištima se neće dugo zadržati s obzirom da narednog vikenda nailazi talas izuzetno toplog vremena koji će pomeriti granicu zamrzavanja na čak 3500m nadmorske visine.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar