Naslovna    Vesti    Skijališta    Rusi preplavili Alpe
09

jan

2013

Rusi preplavili Alpe

Turisti iz Rusije među najbrojnijima u švajcarskim, francuskim i austrijskim ski centrima.

Nove statistike objavljene u austrijskim novinama izveštavaju da će čak 150 aviona iz Rusije sleteti na aerodrome u Salzburgu i Innsbrucku za vreme ruskog zimskog raspusta.

Period u prvim nedeljama januara je tradicionalni nešto mirniji u većini evropskih ski centara, ali masovni dolazak ruskih turista počinje da menja taj trend.

U švajcarskom Verbieru trenutno boravi  veliki broj ruskih turista, a očekuje se i dolazak novih.

Ako znate da pričate ruski, tada su vam zagarantovani posao i veliki bakšiš- kaže jedan lokalni ski instruktor. Potražnja za ski instruktorima u ovom mestu trenutno daleko premašuje ponudu. Slična je situacija i u drugim ski centrima.

Austrija ove sezone očekuje rekordan broj posetilaca iz Rusije. Prošle zime, dok je broj turista iz drugih zemalja uglavnom stagnirao, broj turista iz Rusije povećao se za čak 18%. Najveći broj poseta zabeležen je u periodu zimskih raspusta u Rusiji, od kraja decembra do sredine januara.

Komparativno gledano, turisti iz Rusije troše dosta novca i često ostaju na skijanju dve nedelje. Teško je dati neke precizne brojke, ali gledajući samo po poreklu turista u Tirolu, Rusi sa 600,000 noćenja skoro dvostruko nadmašuju Italijane koji imaju 330,000 noćenja u sezoni. Italijani su inače ranije među austrijskim ugostiteljima važili kao br. 1 turisti koji troše dosta novca.

Ipak, turisti iz Rusije će morati dosta da se potrude kako bi nadmašilii tradicionalno najbrojnije posetioce austrijskih ski centara, Nemce. Statistike pokazuju da su posle Nemaca Holanđani drugi najbrojniji turisti sa 3.3 miliona noćenja, dok su na trećem mestu Britanci sa 1.1 miliona noćenja. Četvrti su Belgijanci sa 915,000 noćenja.

Rusi trenutno zauzimaju šesto mesto sa svojih 600,000 noćenja. Najpopularnije austrijske destinacije za turiste iz Rusije su Soelden i Mayrhofen, sa oko 130,000 noćenja. Prate ih Ischgl, Zell am See i Gastein od kojih svaki beleži po oko 60,000 noćenja.

Očigledno je da skijanje postaje sve popularnije među ruskom srednjom klasom. Popularizaciji skijanja i drugih zimskih sportova svakako je doprinela ruska organizacija sledećih Zimskih Olimpijskih Igara 2014. u Sochiju.

Cilj ruskih vlasti je da privuku veći broj domaćih i stranih turista u domaće ski centre, a posebno u Rosa Khutor u kome će se održavati olimpijska takmičenja. Taj zadatak neće biti lak jer sve veći broj skijaša iz Rusije radije zimski odmor provodi u Skandinaviji, Alpima ili Andori nego na domaćim stazama na Kavkazu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar