Naslovna    Vesti    Skijališta    Skijanje na Bjelašnici koči politika
08

okt

2013

Skijanje na Bjelašnici koči politika

I dok evropski ski centri muku muče jedino sa snegom, skijanju u Sarajevu najveća prepreka je politika.

Prvi oštri minus na vrhu Bjelašnice nije došao u najsretnijem momentu za nekada moderan olimpijski ski centar. Preduzeće koje upravlja skijalištem ZOI '84 je u milionskim dugovima, nedavno mu je bila isključena struja, a radnicima mesecima kasni plata.

- Ne možemo overiti zdravstvene knjižice, znači nema zdravstvenog osiguranja, naše porodice se ne mogu lečiti, to je ono još malo bitnije od same plate. Uvek ja napominjem, mi ćemo nešto jesti, nije u tome problem - kaže Alija Hodžić iz sindikata Javnog preduzeća ZOI '84.

Struje sada ima i to je jedina novost na olimpijskoj lepotici. Kao jedan od najbitnijih projekata koji su se pominjali za Bjelašnicu u ovoj sezoni je instalacija brzih žičara. Međutim, čini se da će vožnja na žičari i ove godine na Bjelašnici trajati duže nego na skijalištima u okruženju.

I dok evropski ski centri muku muče jedino sa snegom, skijanju u Sarajevu najveća prepreka je politika. Promenom vlasti u Kantonu Sarajevo, u čijem je vlasništvu ski centar, promenjena je i uprava. Menadžment u odlasku krivi sadašnju direktoricu za loše stanje i propuštene prilike.

Borba za opstanak

- Evidentno da projekti koji su početi nisu završeni do kraja i da su planirane aktivnosti u cilju priprema, pre svega za Evropa kup, koji je trebao biti održan 2014. godine, zaustavljene - rekao je Jasmin Terović, zamenik direktora ZOI '84.

Ipak, sadašnja uprava je mišljenja da je prethodna megalomanski ulazila u projekte. Nisu imali plan i zbog toga sada ZOI '84 ima velike dugove, kaže u martu postavljena direktorica Marijana Podrug-Arapović. Zato nema ni nove žičare ni radničkih plata, a ni Evropa kupa.

- Pitanje je da li ćemo uspeti preživeti do početka otvaranja sezone. Naime, dugovi koji su nagomilani u prethodnim godinama su sada došli na naplatu. Iscrpili smo sve mogućnosti protokola odgode i došli smo u period van sezone, kada nemamo apsolutno nikakve prihode, tako da možemo reći da nikada nije bilo ovako - rekla je Podrug-Arapović.

Koliko je upitna firma ZOI '84, toliko je upitna i zimska sezona. Ukoliko bude postojao ZOI '84, postojaće i zimska sezona. Skijališta na Zapadnom Balkanu već su objavila cenovnike i spremno čekaju goste i profit. Za to vreme Bjelašnica se bori za opstanak.

Izvor i video: Al Jazeera

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar