Naslovna    Vesti    Takmičenja    St. Moritz, SG, VSL (ž): Najava trka
13

dec

2013

St. Moritz, SG, VSL (ž): Najava trka

Najbolje skijašice sveta će ovog vikenda nastupiti u St. Moritzu.

Posle takmičenja održanih u Severnoj Americi, Svetski kup se ponovo vraća u Evropu. Predstojećeg vikenda na programu su dve trke u ženskoj konkurenciji. Skijašice će prvog dana, u subotu, voziti superveleslalom, dok je dan kasnije, u nedelju, na programu veleslalom.

Domaćin takmičenja je čuveni švajcarski ski centar St. Moritz. Trke će se kao i ranijih godina održavati na stazi Corviglia-Suvretta.

Kao najveći favorit u dva dana takmičenja u St. Moritzu ulazi domaća takmičarka i trenutno vodeća u ukupnom poretku Svetskog kupa, Lara Gut. Superveleslalom i veleslalom su njene najjače discipline, pa se švajcarska skijašica sigurno raduje vikendu takmičenja na domaćem snegu. Ona je pobedila u obe ove sezone vožene trke u superveleslalomu, i u jednom od dva održana veleslaloma.

U superveleslalomu, konkurenciju Lari Gut predstavljaće Austrijanka Anna Fenninger i skijašica iz Lihtenštajna, Tina Weirather. Obe su ove godine pokazale dobru formu osvajanjem mesta na pobedničkom postolju u ovoj disciplini.

Što se tiče veleslaloma, mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin, pokazala je da pored slaloma i u veleslalomu postaje ozbiljna pretnja za sve druge skijašice. Njoj je pre desetak dana u Beaver Creeku nedostajalo samo devet stotinki za pobedu, a osvojeno drugo mesto bio je njen prvi podijum u veleslalomu u karijeri. Pobednica te trke, Šveđanka Jessica Lindell-Vikarby, takođe može do dobrog rezultata čime bi pokazala da pobeda iz Beaver Creeka nije slučajnost.

Amerikanka Lindsey Vonn se prethodnog vikenda u Lake Louiseu vratila takmičenjima u Svetskom kupu posle desetomesečne pauze zbog povrede ligamenata kolena. Ona je svakog dana u Lake Louiseu skijala sve bolje, da bi vikend završila osvajanjem petog mesta u superveleslalomu. I pored toga, Lindsey i njen tim su odlučili da ona ne nastupi u St. Moritzu u kome je više puta pobeđivala u dugoj i uspešnoj karijeri.

Američka skijašica želi da napravi optimalan plan nastupa u Svetskom kupu, kako njeno i dalje rovito koleno ne bi trpelo prevelika opterećenja i izdržalo do Olimpijskih igara u Sochiju koje su primarni cilj za Vonn. Ona će ponovo voziti trke Svetskog kupa u Val d’Isereu, koje su na programu vikend posle St. Moritza.

Od skijašica iz regiona u St. Moritzu nastupiće samo Slovenke. Pored najbolje slovenačke skijašice Tine Maze, trke će voziti i ove sezone odlična Ilka Štuhec.

Trka superveleslaloma u St. Moritzu na programu je u subotu u 11:00h prepodne, dok će se veleslalom održati u nedelju sa početkom prve vožnje u 11:30h, a druge u 13:30h. Sve trke će direktno prenositi Eurosport.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar