Naslovna    Vesti    Takmičenja    Kitzbuehel, SL, S, SG, SK: Najava trka
23

jan

2014

Kitzbuehel, SL, S, SG, SK: Najava trka

Ljubitelje skijanja ovog vikenda očekuje prava poslastica – dovoljno je reći Kitzbuehel.

Takmičenja u muškoj konkurenciji u Svetskom kupu održavaju se ovog vikenda u legendarnom Kitzbuehelu. U igri će biti velikih 400 bodova koje će najbolji svetski skijaši deliti između sebe u slalomu, spustu, superveleslalomu i superkombinaciji.

U poslednjih nekoliko dana došlo je do određenih promena u rasporedu trka zbog vremenske prilika. Superveleslalom i kombinacijski slalom koji su prvobitno bili zakazani za petak 24.01. održaće se umesto toga u nedelju, dok će se slalom, koji je originalno bio na programu u nedelju, voziti u petak. Termin za spust ostaje nepromenjen u odnosu na prvobitni raspored – subota 25.01.

Trke u Kitzbuehelu voze se na tri čuvene staze. Najpoznatija je svakako ona na kojoj se održava takmičenje u spustu  i gotovo da nema ljubitelja skijanja koji nije čuo za ozloglašeni Streif. Start staze nalazi se na visini od 1,665 metara, dok je cilj na visini od 805m. Ukupna dužina staze iznosi 3,312 metara, a najveći nagib sa kojim se skijaši susreću na Streifu iznosi neverovatnih 85%.

Superveleslalom se vozi na stazi Streifalm, sa startom na 1,345m i ciljem na 805m. Ukupna dužina staze iznosi 2,150m. Trke slaloma se u Kitzbuehelu održavaju na stazi Ganslern, sa startom na 1,004m i ciljem na 811 metara.

Organizatori su u poslednjih nekoliko dana imali dosta problema sa postojećim vremenskim uslovima kao i prognozom vremena za dane takmičenja. Iz tih razloga došlo je do već pomenutih promena u rasporedu trka, kao i otkazivanja prvog zvaničnog treninga spusta. Procenjeno je da se gornji deo staze nalazi u dobrom stanju, ali da je toplo vreme loše uticalo na donji sektor Streifa i da bi održavanje treninga dodatno oštetilo stazu. U cilju održavanja staze u što boljem stanju za samu trku održan je samo jedan zvanični trening, u četvrtak 23.01. Na njemu je najbolje vreme ostvario Amerikanac Bode Miller, dok su drugi i treći bili Norvežanin Aksel Lund Svindal i domaći takmičar Hannes Reichelt.

Od skijaša iz regiona nastupiće Ivica Kostelić koji je ranijih godina ovde pobeđivao u kombinaciji, a u sezoni kada je osvojio veliki kristalni globus u Kitzbuehelu pobedio je i u superveleslalomu. Pored Kostelića nastupiće i njegov kolega iz reprezentacije, Natko Zrnčić-Dim. Slovenci najveća očekivanja imaju od Roka Perka, koji je ostvario odlično četvrto vreme na treningu, kao i od Andreja Šporna. Šporn je tokom karijere neke od svojih najboljih rezultata u Svetskom kupu ostvario upravo na Streifu. 2010. godine mu je za malo izmakla pobeda kada je bio drugi u spustu.

U petak 24.01. program otvara slalom sa početkom prve vožnje u 12:00h, a druge u 17:00h. U subotu se po rasporedu vozi spust koji počinje u 11:45h. U nedelju, 26.01. takmičenje u Kitzbuehelu zatvara superveleslalom sa početkom u 10:15h (računa se individualno i za superkombinaciju) i kombinacijski slalom koji počinje u 15:15h. Sve trke će direktno prenositi Eurosport, a ekipa magazina Skijanje.com biće na licu mesta.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar