Naslovna    Vesti    Ostalo    Švajcarska stopirala prodaju ski liftova Severnoj Koreji
20

avg

2013

Švajcarska stopirala prodaju ski liftova Severnoj Koreji

Zbog sankcija UN švajcarske firme ne mogu da izvezu potrebnu opremu u zemlju lidera Kim Jong-una.

Švajcarska vlada zabranila je prodaju opreme i ski liftova vrednih sedam miliona dolara za moderno skijalište u Severnoj Koreji. Izgradnju ski centra pokrenuo je lider te zemlje Kim Jong-un, koji je studirao u Švajcarskoj i tamo zavoleo skijanje.

Severna Koreja kontaktirala je nekoliko švajcarskih firmi, uključujući i Bartholet Maschinenbau, sa ciljem da obezbedi kabine i opremu za žičare. Međutim, švajcarska vlada nije odobrila isporuku koja se kosi sa sankcijama UN, po kojima je u Severnu Koreju zabranjeno izvoziti luksuznu robu.

Švajcarska lista zabranjenih luksuznih stvari za izvoz u Severnu Koreju obuhvata i opremu za golf, jahanje, vodene sportove, bilijar i kasino, kao i satove, nakit, kavijar, parfeme i umetničke radove. Od 3. jula na listi je i oprema za sportske terene, posebno ako se radi o luksuznim odmaralištima.

Diplomata Severne Koreje u Švajcarskoj je rekao da je upoznat s ovom odlukom, ali nije imao nikakav komentar. On je prošlog meseca izjavio da se zemlja i njen novi lider trude da poboljšaju standard stanovništva i da je "izgrađeno nekoliko vodenih parkova za narod, pa bi i ovaj ski centar bio za narod".

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar