Naslovna    Blog    Ski Oprema    Najsigurnije kacige sa MIPS sistemom
06

jan

2014

Predrag Gajić

Najsigurnije kacige sa MIPS sistemom

Mnogi proizvođači u svoje kacige ugrađuju sistem koji oponaša prirodnu zaštitu mozga.

Nesreća Michaela Schumachera pokrenula je mnoga pitanja, posebno posle informacije da nije skijao agresivno. Ipak, udarac o stenu izazvao je teške posledice iako je nosio kacigu, koja mu je, najverovatnije, spasila život.

Nažalost, mnogi tek posle incidenta slavne ličnosti počinju da razmišljaju o vlastitoj sigurnosti. Prodaja kaciga u poslednje vreme drastično raste, kao i pitanja u vezi kvaliteta i nivoa sigurnosti koje pružaju određeni modeli. 

Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje koje su kacige najsigurnije. Mogli bismo da kažemo da su to one koje u sebi imaju ugrađen MIPS sistem. Pun naziv je Multi-directional Impact Protection System, a datira još iz 1997. godine, kada je počeo da ga razvija švedski neurohirurg Hans von Holst.

Iziritiran čestim povredama glave sportista Van Holst je počeo intezivnije da istražuje mogućnosti izrade kaciga za dodatnu sigurnost. Fokusirao se na imitaciju zaštite mozga koju primenjuje ljudsko telo, a radi se o fliudnim jastučićima koji apsorbuju rotacione udare. Prilikom udara mozgu je omogućeno da klizi, ali po cerebrospinalnoj tečnosti između lobanje i moždanog tkiva, pa se tako ublažavaju posledice. Problem je u tome što udarci često prevazilaze mogućnosti zaštite prirodnog sistema.

Proučavajući taj sistem Von Holst i njegov tim inženjera razvili su sličan veštački način zaštite. Radi se, dakle, o dodatnom sloju specifičnih tehnoloških svojstava postavljenom između oklopa i uloška kacige. On će umanjiti rotacionu akceleraciju mozga posle udara, a ta rotacija je najčešći uzrok povreda moždanog tkiva. Prema istraživanjima, postignut je napredak od oko 50% u odnosu na konvencionalne kacige.

Prve MIPS ski kacige pojavile su se 2010, a na tržište ih je izbacio poznati švedski brend POC. Bili su to top modeli poput Receptor Backcountry MIPS. Nije prošlo mnogo vremena, a još neki proizvođači, kao što su Burton, Sweet, TSG, Rossignol ili Scott, počeli su da primenjuju MIPS.

Podrazumeva se da su takvi modeli i nešto skuplji. Ali, šta je nekoliko desetina evra u odnosu na zaštitu koju nude MIPS kacige. Ukoliko se opredelite za dodatnu sigurnost, prilikom kupovine ovog dela opreme obratite pažnju na oznaku MIPS.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar